Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl oleju
- 3 łyżki kakao
- 3-4 łyżki dżemu ,powideł
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka sody
Jajko zmiksować z cukrem,powoli wlewać olej,mleko oraz dżem.
Wszystkie pozostałe składniki wymieszać i wsypać do ciasta - chwilę miksować.
Gotowe ciasto przełożyć do kwadratowej foremki .
Pieczemy w 180 st.C ok 40-50 min do suchego patyczka.
Polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietany 30%
- 120 czekolady mlecznej bądź gorzkiej
Śmietanę pogrzać w garnuszku. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do roztopienia. Gdy polewa jest gładka i lekko zgęstnieje polewamy nią ostudzone ciasto.
Smacznego!!!