czwartek, 16 stycznia 2020

CIASTO CZEKOLADOWE Z DŻEMEM

   Przed zbliżającym się weekendem wrzucam Wam przepis na pyszne , wilgotne i proste  czekoladowe ciasto. Przepis pochodzi ze starego zeszytu, uwielbiam wracać do takich przepisów - to smaki mojego dzieciństwa.


Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki dżemu ,powideł 
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka sody
Jajko zmiksować z cukrem,powoli wlewać olej,mleko oraz dżem. 
Wszystkie pozostałe składniki wymieszać i wsypać do ciasta - chwilę miksować.
Gotowe ciasto przełożyć do kwadratowej foremki . 
Pieczemy w 180 st.C ok 40-50 min do suchego patyczka.

Polewa czekoladowa:
  • 100 ml śmietany 30%
  • 120 czekolady mlecznej bądź gorzkiej 
Śmietanę pogrzać w garnuszku. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do roztopienia.  Gdy polewa jest gładka i lekko zgęstnieje polewamy nią ostudzone ciasto.


Smacznego!!!