poniedziałek, 17 grudnia 2018

BRAZYLIANKA

   Kolejne już ciasto ze zbiorów s.Anastazji i kolejne,które z czystym sumieniem mogę Wam polecić. Pyszne,miękkie miodowe blaty przełożone budyniową masą i jabłkami.


Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 20- 25 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części i piec każdy placek w 200 st.C przez 20 min.

Krem:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 15 dag masła
  • sok z cytryny
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Utrzeć masło,dodać przestudzony budyń,sok z cytryny i dobrze wymieszać.

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek badz litrowy słoik musu
  • 1 galaretka o dowolnym smaku
Usmażyć jabłka starte na tarce,dodać galaretką rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody. Wymieszać.

Polewa czekoladowa:
  • 150 g czekolady mlecznej bądź deserowej
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
Śmietanę razem z połamaną czekoladą podgrzewać na parze,aż powstanie gładka polewa.

Przełożenie ciasta
Ciasto - masa budyniowa - ciasto - masa jabłkowa - ciasto - polewa czekoladowa




sobota, 3 listopada 2018

SERNIK Z JABŁKAMI

    Jak nie piekłam ciast to nie piekłam - teraz nadrabiam. W ostatnich dniach sporo gości przewija się przez Nasz dom więc trzeba mieć pysznego do kawki.Sernik to strzał w dziesiątkę - pyszny,wilgotny i mocno uzależniający. Polecam.


Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka 
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Zarobić kruche ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy ( 20 x 30 cm ) , drugą włożyć do zamrażalki. 

Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego sera
  • 6 jajek
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru pudru 
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru 
  • cukier waniliowy 
  • 5 - 6 jabłek 
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,dodać żółtka,ser,budyń. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Gotową wyłożyć na ciasto kruche. Na nią wyłożyć mniejsze ćwiartki obranych jabłek,jedną obok drugiej. 

Piana :
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
Białka ubić z cukrem,dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć równo na jabłka. Na samą górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część zamrożonego ciasta.
Piec ok 1 godziny  w 180 st.C. 


Przepis pochodzi od niezawodnej  siostry Anastazji, oczywiście z moimi małymi zmianami. 

poniedziałek, 29 października 2018

BRZOSKWINIOWY RAJ

    Brakuje mi ciągle czasu a mam parę zaległych przepisów. Dziś pyszne ale łatwe ciasto,które możecie zrobić na zbliżające się wolne dni.
   


Biszkopt orzechowy ( 20 x 30 cm blaszka) 

  • 8 jajek
  • 20 dag cukru 
  • 10 dag orzechów mielonych 
  • 10 dag orzechów posiekanych 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Na końcu wmieszać delikatnie orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.Wyłożyć na blaszkę i piec ok 30 min w temp 180 st.C. 

Masa budyniowa:
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 3 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • kostka masła
  • sok z cytryny
W 1 szklance mleka roztrzepać budyń, mąkę,cukier oraz żółtka. 2 szklanki mleka zagotować,dodać roztrzepaną masę i ugotować budyń.
Utrzeć kostkę masła,dodawać stopniowo ostygnięty budyń oraz sok z cytryny. Masę podzielić na dwie części.

Mus brzoskwiniowy:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe 
Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Owoce zblendować,dodać 2 galaretki oraz 1 szklankę soku z brzoskwiń - całość podgrzewać na wolnym ogniu,aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia. 

Ponadto:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 3 szklankach wody
  • herbatniki 
Przełożenie ciasta : 

Biszkopt - masa budyniowa - herbatniki - tężejący mus brzoskwiniowy - masa budyniowa - tężejąca galaretka 


wtorek, 16 października 2018

DANIE CHIŃSKIE Z KURCZAKIEM

    Zaniedbałam się ostatnio,wiem. Jest mi bardzo przykro,że przepisy pojawiają się tak rzadko,ale cierpię na brak czasu. 
    Przychodzę dziś z pysznym przepisem na kurczaka z warzywami. Z pewnością Wam posmakuje. Danie doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację - zajadam się bez obaw,że wejdzie mi w boczki.


Składniki:

  • ok 250 g piersi z kurczaka
  • mała cukinia
  • 1 marchew 
  • duży por
  • mała pietruszka
  • puszka pomidorów bądź własny przecier pomidorowy 
  • 2 ząbki czosnku
  • czubryca czerwona
  • tymianek
  • sól,pieprz 
Mięso pokroić w paski,warzywa obrać obieraczką do warzyw w paski.
Mięso posolić,posypać pieprzem oraz czubrycą,wymieszać by przyprawy się równomiernie rozeszły.Pierś kurczaka podsmażyć na patelni w niewielkiej ilości oleju,dodać pokrojonego w paski pora. Gdy mięso się zrumieni dodać pozostałe warzywa i obsmażyć ok 4-5 min. 
Danie doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Dodać pomidory z puszki i całość dokładnie wymieszać. Gdy sos zacznie wrzeć danie jest gotowe.
Warzywa mają być takie al dente. Rozgotowane tracą już swój smak.
Całość można podać z brązowym ryżem,jednak ja zdecydowanie uwielbiam same warzywa z piersią. 



wtorek, 11 września 2018

ŻEBERKA W JARZYNACH Z PIEKARNIKA

   Od jakiegoś czasu miałam ochotę na żeberka. Postanowiłam wykorzystać już ostatnie zapasy mięsa,ugotowałam niepaloną kaszę gryczaną i powstał pyszny obiad. Zapraszam do spróbowania,z pewnością nie pożałujecie.


Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • czosnek
  • sól,pieprz 
  • ostra papryka ( u mnie wędzona)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • kawałek selera 
  • ziele angielskie,liść laurowy 
  • 2 szklanki rosołu
Żeberka pokroić na porcję,przyprawić solą,pieprzem,3 ząbkami czosnku oraz ostrą papryką. Odstawić na noc  bądź parę godzin do lodówki. Następnie podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Przełożyć do brytfanki. 
Cebulę pokroić w kostkę,pozostałe warzywa oczyścić i zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie warzywa podsmażyć na patelni ,dodać 3 liście laurowe, parę sztuk ziela angielskiego, doprawić solą,pieprzem oraz dwoma ząbkami czosnku - wyłożyć gorące na żeberka. Podlać rosołem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C -, dusić pod przykryciem ok 1 - 1,5 godziny, do miękkości.



Smacznego ! 

czwartek, 6 września 2018

DŻEM JABŁKOWO - MALINOWY

   Nie wiem czy Wiecie,ale nie przepadam za dżemami. Jest jednak taki,za który dałabym się pokroić. Dziś właśnie go polecam. Nie za słodki,lekko kwaśny,jednym słowem niebo w buzi.


Składniki:

  • 2 kg jabłek 
  • 1 kg malin 
  • 60 dag cukru ( może być więcej jeśli lubicie słodsze dżemy )
Jabłka obrać,pokroić w cienkie plasterki, podlać niewielką ilością wody i prażyć pod przykryciem. Maliny delikatnie oczyścić,wymieszać z cukrem i chwilkę smażyć. Przetrzeć przez sitko i dodać do jabłek.Smażyć na niewielkim ogniu,aż dżem zrobi się gęsty. Przełożyć do czystych słoików i pasteryzować ok 10 min.


poniedziałek, 3 września 2018

JABŁKA NA SZARLOTKĘ

    W tym roku mamy dobry rok bo owoców jest mnóstwo. Aż żal by coś popsuło więc tak sobie przerabiam raz jabłka,raz śliwki.  Tym razem polecam jabłka na szarlotkę. Najczęściej robię je na oko,ale napisałam przepis dla osób,które dopiero zaczynają przygodę z przetworami.


Składniki: 

  • 4 kg jabłek - najlepiej antonówka bądź szara reneta 
  • sok z jednej cytryny
  • 1/4 szkl wody
  • cukier ( wg gustu)
2,5 kg jabłek obrać , pokroić w ćwiartki i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do garnka z wodą i prażyć chwilę pod przykryciem. W międzyczasie obrać 1,5 kg jabłek i pokroić w większą kostkę. Gdy jabłka się rozpadną dodać te pokrojone w kostkę,wsypać cukier ( ok 1/2 kg lub więcej ....wszystko zależy od jabłek i naszego gustu) i smażyć chwilkę bez przykrycia. Gorące przełożyć do słoików i pasteryzować ok 15 min.


ŚLIWKI W SYROPIE

   Kolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru śliwek. Doskonałe do ciast.


Składniki:

  • 3 kg śliwek 
  • 1,5 kg cukru
  • sok z cytryny 
  • kilka goździków 
  • kora cynamonu 
Śliwki umyć,wyjąć pestki i skropić sokiem z cytryny. Zasypać cukrem i pozostawić na noc. Następnego dnia lekko przemieszać i śliwki bez soku umieścić w słoiku. Do soku i nierozpuszczonego cukru dodać goździki i cynamon, ewentualnie sok z jednej cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze dwie,trzy minuty. 
Z syropu wyjąć goździki oraz cynamon a śliwki zalać syropem i pasteryzować 15 min.




POWIDŁA ŚLIWKOWO - ORZECHOWE

   Powracam do Was po dłuższej przerwie,która była mi bardzo potrzebna.
   Od trzech tygodni przerabiam śliwki i końca nie widać. Głównie robię zwykłe powidła,których ciągle za mało. Dziś jednak polecam Wam małą odmianę - powidła z orzechami i kakao.


Składniki:

  • 2 1/2 kg śliwek  wegierek
  • 1/2 kg cukru ( nawet mniej ) 
  • cukier waniliowy 
  • 20 dag orzechów włoskich mielonych 
  • 15- 20 dag kakao
Umyte i wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier ( ilość wg własnych upodobań) i smażyć przez ok 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy,orzechy zmielone oraz kakao. Powidła smażyć jeszcze ok 10 min. Gorące przełożyć do czystych słoików , dobrze zakręcić i pasteryzować 15 min.
Z tej ilości wychodzi 5-6 słoiczków. 


środa, 4 lipca 2018

LETNI PRZYSMAK Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

   Pyszna,lekka porcja fasolki szparagowej z pomidorkami - idealna na letni obiad czy kolację.


Składniki:

  • 35-40 dag zielonej fasolki szparagowej 
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 1 cebulka
  • 20 dag pomidorków cherry bądź koktajlowych 
  • 2 - 3 łyżki oleju 
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej 
Umytą i oczyszczoną fasolkę szparagową gotować ok 8-10 min, następnie osączyć na sicie.
Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju. Boczek pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Zrumienić boczek,dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i przesmażyć na jasnozłoty kolor.
N patelnię z boczkiem wrzucić fasolkę szparagową i wlać jeszcze 1 łyżkę oliwy. Wymieszać i dorzucić przekrojone na pół pomidorki. Doprawić pieprzem oraz czubrycą zieloną. Wymieszać.


poniedziałek, 25 czerwca 2018

SERNIK Z OWOCAMI I GALARETKĄ

    Pyszny,kremowy serniczek z owocami i przeźroczystą galaretką. Gorąco polecam bo robi się go szybko a smakuje wyśmienicie.



Składniki:

  • 1 kg sera białego 
  • 4 jajka
  • 330 g kwaśnej śmietany 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 40 g budyniu waniliowego bądź śmietankowego 
  • 1 skórka otarta z cytryny 
  • sok z połowy cytryny 
Spód 
  • 200 g herbatników 
  • 1/2 kostki masła
Dekoracja : 
  • 2 galaretki przeźroczyste 
  • owoce np maliny jagody,borówki 
Herbatniki pokruszyć w blenderze,dodać roztopione masło i razem wymieszać,aż składniki się połączą.
Tortownicę wysmarować tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia a boki posypać mąką.
Na spód blaszki wyłożyć spód herbatnikowy ,wygładzić  łyżką i wstawić do lodówki.

W tym czasie zrobić masę serową : do zmielonego sera dodać śmietanę,lekko miksować,dodać cukier puder , po jednym jajku. Na końcu dodać proszek budyniowy, startą skórkę z cytryny oraz sok z niej.Miksować do połączenia składników.

Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód,wygładzić powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec ok 1 godz i 15 minut. 

Gdy sernik ostygnie rozłożyć na nim owoce i zalać galaretką tężejącą. Na dwie galaretki daję 3 szklanki wody. 



Niestety zaspałam trochę z galaretką i nie wyszło idealnie,ale sernik pyszny dlatego przepis musiał się pojawić.

środa, 20 czerwca 2018

DROBIOWE PLACKI Z CUKINIĄ I SZPINAKIEM

    Uwielbiam drobiowe placuszki i staram się je robić za każdym razem z innymi dodatkami. Zawsze wychodzą smaczne i szybko znikają.
    Tutaj macie pyszne placuszki z mozzarellą https://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/placuszki-z-kurczaka-z-mozzarella-i.html

    Dziś nowy przepis. Wyszło tylko 7 placuszków,ale dla mnie i mamy w zupełności starczyło. Jeśli chcecie więcej trzeba zrobić z podwójnej porcji.



Składniki:

  • ok 200 g piersi indyka ( kurczaka też może być)
  • mała cukinia
  • garść szpinaku
  • 2 łyżki majonezu
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól,pieprz
  • przyprawa do kurczaka ( u mnie ziołowa)
Cukinię wyszorować,zostawić ze skórką. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach,posolić i odstawić na 10-15 min by cukinia puściła sok.
Umytą i osuszoną pierś z indyka bądź kurczaka pokroić w małą kostkę,dodać umyty osuszony i posiekany grubo szpinak oraz odciśniętą cukinię.
Do całości dodajemy jajko,majonez , przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,przyprawę do kurczaka oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać - masa powinna być dość gęsta.
Placuszki smażyć na oleju,z każdej strony po ok 5-7 min.


poniedziałek, 4 czerwca 2018

KRÓLIK W BIAŁYM WINIE Z PIECZARKAMI

     Mięso królika jest lekkostrawne,delikatne,soczyste  i bardzo smaczne. Jak tylko mam możliwość to proszę wujka by mi zostawił chodź jedną sztukę.
     Wiem,że moje przepisy na królika mają powodzenie bo właściwie to nie ma dnia by nie były wyświetlane. Bardzo mnie to cieszy i dlatego dziś kolejny,świetny przepis - nie wiem czy nie najlepszy. Spróbujcie i dajcie znać czy Wam smakowało.


Składniki:

  • 1 królik 
  • 1 cebula
  • przyprawa do królika ( ewentualnie do kurczaka)
  • 2 szklanki białego wina
  • 1/2 kg pieczarek 
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki musztardy rosyjskiej bądź francuskiej 
  • 20 ml śmietany 30%
Umytego i podzielonego na porcje królika obsypać dość obficie przyprawą i odstawić do lodówki,najlepiej na całą noc.

Na patelni roztopić tłuszcz- najlepiej klarowane masło. Królika podsmażyć na złoty kolor wraz z pokrojoną w piórka cebulą. Obsmażone mięso obsypać mąką,dodać musztardę,wino oraz 1 szklankę przegotowanej wody.

Pieczarki obrać, mniejsze przekroić na pół,większe na 3 części i podsmażyć. Dodać je do mięsa i całość dusić ok 1,5 godziny. 

Pod koniec wyjąć mięso,do garnka wlać śmietanę,ewentualnie doprawić i gotować parę minut. 



Swojego królika podałam na młodej kapuście ,wyszło pysznie. 

poniedziałek, 28 maja 2018

TORCIK CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI I DELIKATNĄ MASĄ

    Pyszny torcik truskawkowy z delikatną masą i słodkimi,małymi bezikami. Pomysł własny.


Biszkopt czekoladowy :

  • 9 jajek
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do tortownicy i piec ok 35- 45 min w 180 st.C do suchego patyczka. Po przestudzeniu przeciąć na dwie części i nasączyć ponczem.

Masa :
  • 500 ml śmietany 30% 
  • 250 ml mascarpone 
  • 1-2 łyżki cukru pudru 
  • ok 400 -450 truskawek
  • śmietan-fix
  • ok 150 g małych bezików
  • 2 czekolady mleczna i gorzka 
Śmietanę 30 % ubić razem z mascarpone, dodać cukier puder oraz śmietan-fix. Do gotowej masy dodać ok 400 g pokrojonych truskawek i delikatnie wymieszać.Masę podzielić na dwie części.

Czekolady rozpuścić na parze z niewielką ilością mleka,polać wierzch ciasta. Udekorować truskawkami, bezami pokruszonymi i w całości wg uznania.

Przełożenie ciasta:

Biszkopt - 1/2 kremu z truskawkami - bezy - 1/2 kremu z truskawkami - ciasto - polewa






czwartek, 24 maja 2018

LIKIER Z KRÓWEK CZYLI DOMOWY BAILEYS

  Domowy likier z krówek smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym dodatkiem do lodów oraz kawy.
Zbliża się Dzień Matki więc możecie sprawić przyjemność swojej rodzicielce takim słodkim,procentowym prezentem.


Składniki:

  • 400 g krówek
  • 400 ml wody
  • 200 ml spirytusu 
  • 250 ml śmietany 30% 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Krówki rozpakować z papierków i włożyć do garnka.Zalać przegotowaną,gorącą wodą i podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia krówek. Pod koniec dodać rozpuszczalną kawę i mieszać aż się rozpuści. Ostudzić.
Dodać spirytus,wymieszać,następnie dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Przelać do butelek,przechowywać w lodówce.
Likieru wychodzi ok 0,7 l . 


Kochani u mnie krówek pod dostatkiem bo szwagier jest właścicielem  w Anielskich  Krówkach . Jeśli więc szukacie dobrych krówek na maśle to zapraszam, fajny prezent dla bliskich w postaci bombonierki  http://anielskiekrowki.pl/

środa, 9 maja 2018

SURÓWKA Z OGÓRKÓW I RZODKIEWEK

   Szybka i prosta surówka - doskonały dodatek do obiadu,ale też wspaniała i zdrowa kolacja.


Składniki:

  • 2 ogórki 
  • 1 pęczek rzodkiewki 
  • szczypiorek bądź pietruszka 
  • sól,pieprz
Sos:
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • szczypta cukru
Ogórki i rzodkiewki umyć i pokroić w mniejszą kostkę. Natkę pietruszki bądź szczypiorek umyć,osuszyć i drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce,oprószyć solą oraz pieprzem.

Przygotować sos: oliwę utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
Surówkę polać sosem, wymieszać i odstawić na ok 10 - 15 minut do lodówki.