Ciasto:
- 50 dag mąki
- 2 jajka
- 10 dag masła
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki sody
- 20- 25 dag cukru pudru
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części i piec każdy placek w 200 st.C przez 20 min.
Krem:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 15 dag masła
- sok z cytryny
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Utrzeć masło,dodać przestudzony budyń,sok z cytryny i dobrze wymieszać.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek badz litrowy słoik musu
- 1 galaretka o dowolnym smaku
Usmażyć jabłka starte na tarce,dodać galaretką rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody. Wymieszać.
Polewa czekoladowa:
- 150 g czekolady mlecznej bądź deserowej
- 100 ml śmietany kremówki 30%
Śmietanę razem z połamaną czekoladą podgrzewać na parze,aż powstanie gładka polewa.
Przełożenie ciasta
Ciasto - masa budyniowa - ciasto - masa jabłkowa - ciasto - polewa czekoladowa