Składniki:
- 1 kg żeberek
- czosnek
- sól,pieprz
- ostra papryka ( u mnie wędzona)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- ziele angielskie,liść laurowy
- 2 szklanki rosołu
Żeberka pokroić na porcję,przyprawić solą,pieprzem,3 ząbkami czosnku oraz ostrą papryką. Odstawić na noc bądź parę godzin do lodówki. Następnie podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Przełożyć do brytfanki.
Cebulę pokroić w kostkę,pozostałe warzywa oczyścić i zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie warzywa podsmażyć na patelni ,dodać 3 liście laurowe, parę sztuk ziela angielskiego, doprawić solą,pieprzem oraz dwoma ząbkami czosnku - wyłożyć gorące na żeberka. Podlać rosołem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C -, dusić pod przykryciem ok 1 - 1,5 godziny, do miękkości.
Smacznego !