poniedziałek, 10 stycznia 2022

Placek orzechowo miodowy

 Kochani wracam do blogowania po małych zawirowaniach . Mam dla Was przepyszne ciasto,warto go upiec nie tylko na święta ,z pewnością nie pożałujecie 😍Plusem jest to,że im dłużej leżakuje tym lepsze więc spokojnie dwa dni przed imprezą,światami można go zrobić . 


Biszkopt orzechowy:

  • 5 jajek 
  • 15 dag zmielonych orzechów
  • 5 łyżek cukru 
  • 5 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Białka ubić ,dodać po 1 łyżce cukru . Następnie dodać żółtka,lekko wieszać. Dodać orzechy ,na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia- delikatnie wymieszać . 
Wlać na formę i piec w 180 st około 30 min.

Ciasto miodowe :
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 25 dag masła
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżeczki sody 
Masło pokruszyć i posiekać z mąką, dodać roztrzepane jajka z cukrem, sodę i miód. Zarobić. Jeśli ciasto jest za suche dodać żółtko. Podzielić na dwie części . 

Masa orzechowa:
  • 30 dag orzechów krojonych 
  • 2 łyżki miodu 
  • 10 dag cukru 
  • 12 dag masła
Wszystkie składniki wymieszać i podgrzać do temperatury wrzenia. Ciasto miodowe rozwałkować i wyłożyć do 2 jednakowych blaszek. Na powierzchni jednego rozprowadzić masę orzechową . Oba ciasta upiec w temperaturze 180 st ok 20 min ,do zrumienienia.

Masa kawowo- orzechowa:
  • 20 dag orzechów mielonych 
  • 1 szklanka mleka 
  • 10 dag cukru pudru
  • 25 dag masła
  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 1 kieliszek spirytusu 
Gorącym mlekiem zalać orzechy . Wymieszać. Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody . Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzoną orzechy i kawę. Do smaku dodać kieliszek spirytusu . 
Gotową masę podzielić na dwie części. 

Przełożenie ciasta :
Ciasto miodowe z orzechami - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - 1/2 masy - ciasto miodowe bez orzechów - polewa