Kochani wracam do blogowania po małych zawirowaniach . Mam dla Was przepyszne ciasto,warto go upiec nie tylko na święta ,z pewnością nie pożałujecie 😍Plusem jest to,że im dłużej leżakuje tym lepsze więc spokojnie dwa dni przed imprezą,światami można go zrobić .
Biszkopt orzechowy:
- 5 jajek
- 15 dag zmielonych orzechów
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić ,dodać po 1 łyżce cukru . Następnie dodać żółtka,lekko wieszać. Dodać orzechy ,na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia- delikatnie wymieszać .
Wlać na formę i piec w 180 st około 30 min.
Ciasto miodowe :
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 25 dag masła
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
Masło pokruszyć i posiekać z mąką, dodać roztrzepane jajka z cukrem, sodę i miód. Zarobić. Jeśli ciasto jest za suche dodać żółtko. Podzielić na dwie części .
Masa orzechowa:
- 30 dag orzechów krojonych
- 2 łyżki miodu
- 10 dag cukru
- 12 dag masła
Wszystkie składniki wymieszać i podgrzać do temperatury wrzenia. Ciasto miodowe rozwałkować i wyłożyć do 2 jednakowych blaszek. Na powierzchni jednego rozprowadzić masę orzechową . Oba ciasta upiec w temperaturze 180 st ok 20 min ,do zrumienienia.
Masa kawowo- orzechowa:
- 20 dag orzechów mielonych
- 1 szklanka mleka
- 10 dag cukru pudru
- 25 dag masła
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 kieliszek spirytusu
Gorącym mlekiem zalać orzechy . Wymieszać. Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody . Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzoną orzechy i kawę. Do smaku dodać kieliszek spirytusu .
Gotową masę podzielić na dwie części.
Przełożenie ciasta :
Ciasto miodowe z orzechami - 1/2 masy - biszkopt orzechowy - 1/2 masy - ciasto miodowe bez orzechów - polewa