piątek, 27 października 2017

OŁADKI Z JABŁKAMI

    Oładki wywodzą się z tradycyjnej kuchni rosyjskiej.Najczęściej przygotowywano je w różnych zmodyfikowanych wersjach - i na słodko, i na słono - na terenach wschodniej Polski.
    Przepis zaczerpnęłam z książki s Anastazji.Oładki można podać posypane cukrem pudrem,z konfiturą,miodem lub śmietaną.Jeśli chodzi o mnie mi najbardziej smakowały z dżemem z czarnej porzeczki,oczywiście domowej roboty.


Składniki:
  •  20 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 - 3 jabłka 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
Roztrzepać  całe jajka,dodać je do mleka.Następnie dodać sól,cukier,mąkę wymieszaną z sodą. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i dodać starte jabłka.delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu niewielkie placuszki na złoty kolor.


wtorek, 24 października 2017

UDKA KACZKI W SOSIE PIECZARKOWYM

    Duszone udka z kaczki właściwie robią się same,wystarczy wcześniej przyprawić mięso i pokroić pieczarki. Obiad wychodzi bardzo smaczny,musicie spróbować.


Składniki:
  •  2 udka z kaczki
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz,tymianek i oregano
Kacze udka umyć,osuszyć,posypać solą,pieprzem oraz tymiankiem i oregano. Odstawić do lodówki na parę godzin. Patelnię bądź rondelek rozgrzać i obsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Obsmażone udka wyciągnąć z rondelka. Pokrojoną cebulę wrzucić na tłuszcz z mięsa i poddusić,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Udka ponownie włożyć do rondelka,podlać 1/2 szklanki bulionu bądź przegotowanej wody. Dusić na wolnym ogniu.
Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i dodać do mięsa.Dusić razem ok 1,5 godziny,aż mięso będzie miękkie.Jeśli zajdzie potrzeba podczas duszenia uzupełniamy bulionem.Pod koniec sos możemy zagęścić 1 łyżką mąki,doprawić solą oraz pieprzem.


wtorek, 10 października 2017

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W BOCZKU

   Bardzo proste danie - delikatne mięsko doprawione ostrą musztardą i owinięte plastrami boczku,aby nie wyschło. Podałam z gotowaną fasolką szparagową. Smakowało rewelacyjnie.


Składniki:
  •  polędwica wieprzowa
  • cienkie plasterki wędzonego surowego boczku
  • musztarda rosyjska 
  • pieprz
Polędwiczkę umyć,osuszyć i pokroić na porcje.U mnie z jednej polędwiczki wyszło 6 kawałków.
Każdą porcję oprószyć pieprzem oraz posmarować musztardą. Następnie  owinąć plastrami boczku i obsmażyć na patelni ok 1-2 min z każdej strony.
Obsmażone polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego,wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 - 30 min w 170st.C. naczynie najlepiej przykryć pokrywką,ewentualnie folią aluminiową.


środa, 4 października 2017

DŻEM Z DYNI Z BRZOSKWINIAMI

   Mamy okropną,mokrą jesień więc postanowiłam,że więcej czasu będę spędzać w kuchni.Nie wiem na ile uda mi się to zrealizować,gdyż jestem sama i nie bardzo chce mi się gotować dla jednej osoby.
   Dziś propozycja na wykorzystanie dyni. Muszę się przyznać,że nie bardzo za nią przepadamy,ale zdrowa jest więc trzeba coś z niej wykombinować. Taki dżem to doskonała okazja na jej przetworzenie - można podawać go jako dodatek do deserów,naleśników jak również wykorzystać do ciasta.Polecam.


Składniki:
  •  2 kg dyni ( już po obraniu)
  • 1/2 kg brzoskwiń ( bez pestek)
  • 1/2 szklanki wody
  • 2-3 cytryny 
  • 200 - 300 g cukru
Dynię starannie obrać,usunąć środek a miąższ pokroić w kostkę. Zalać wodą i gotować pod przykryciem aż dynia się rozpadnie - u mnie trwało to ok 1 godziny.
Następnie zmiksować,smażyć bez przykrycia ok 10 min. Dodać sok z cytryny,obrane i pokrojone brzoskwinie oraz cukier ( wg uznania). Smażyć dżem do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gorący przełożyć do czystych słoików,dobrze zakręcić.
Pasteryzować ok 20- 25 min.