Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka(1 całe i 2 żółtka)
- 100g margaryny lub masła
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 1 kg zmielonego twarogu
- 6 jajek(2 całe i 4 żółtka)
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 6 białek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Zmielony twaróg utrzeć z cukrem,dodawać stopniowo jajka,budyń,olej i na końcu mleko.Powstałą masę o rzadkiej konsystencji wylać na ciasto i piec ok 60 min w temp 180stC.
Pozostałe z 6 jajek białka ubić na sztywną pianę ze szklanką cukru i dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.Po 60 min sernik wysunąć z piekarnika,wyłożyć na wierzch ubitą pianę i ponownie wstawić na ok 10-15 min,by zapiec pianę(należy uważać by się nie przypaliła).
Gotowy sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami,następnie wynieść do zimnego pomieszczenia..wtedy utworzy się nam piękna rosa.
Po upieczeniu należy odciąć nożem ciasto od brzegów formy.
Ciasto należy piec w blaszce 36x25.Tym razem upiekłam w większej(40x28),gdyż gości u mnie bardzo dużo,sernik troszkę niższy ale nadal smaczny.