Przepyszne ciasto bez pieczenia , najlepsze po dwóch dniach . Niestety nie gwarantuje, że tyle wytrzyma .
Moje zdjęcia nie są niestety rewelacyjne, ciasto było robione na święta a mnie rozłożyła choroba. Nie miałam siły ani motywacji na lepszą jakość 🙈😭 Dopiero wracam do świata żywych . Ciasto jest tak pyszne,że musiało tutaj trafić .
Składniki:
- 1 duża paczka krakersów
- 2 duże paczki herbatników
- masa krówkowa z puszki
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 500 ml śmietany kremówki 36 %
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 1/2 l mleka
- masło
- 2 łyżki cukru pudru
- 100g płatków migdałowych
Na blaszce 30 x 20 rozkładamy herbatniki, by zajęły cały spod.
Budynie gotujemy w 1/2 l mleka, gdy ostygnie rozcieramy mikserem z masłem na gładką masę i wykładamy na herbatniki. Masę przykrywamy kolejną warstwą ciastek.
Na to nakładamy krówkę z puszki. Układamy krakersy i smarujemy je dżemem porzeczkowym.
Schłodzoną kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru i wykładamy na ciasto.
Na koniec posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Muszą być już ostudzone.
Ciasto wstawiamy do lodówki.