Kolejny przepis na chlebek - tym razem z dodatkiem cebuli i majeranku. Jest niezwykle pysznie i aromatycznie. Ten zapach podczas pieczenia jest nieziemski 😍 uwielbiam.
Ten chlebek najbardziej kocham z masełkiem,ale pasuje też do domowego smalcu czy pysznej wędliny np pieczonego boczku . Koniecznie obserwujcie mój blog bo pojawi się przepis na boczuś - idealny do tego chleba 😍
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 280-300 ml ciepłej wody
- 30 g drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cebula
- 2 łyżki majeranku
- 4 łyżki oleju
50 ml wody wymieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Cebulkę pokroić w kostkę i zarumienić na patelni na 2 łyżkach oleju.
Do Mąki wymieszanej z solą dodajemy nasze drożdże, resztę ciepłej wody, 2 łyżki oleju i wyrabiamy elastyczne ciasto. Na końcu dodajemy majeranek oraz cebulkę , ponownie wyrabiamy,aż składniki się połączą.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ok 40 min.
Ciasto ponownie zagniataniu i formujemy na kształt bochenka. Lekko spłaszczony,wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykrywamy by chleb trochę podrósł.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C . Na najniższą półkę dajemy naczynie z wodą.
Gdy piekarnik jest rozgrzany chleb smarujemy wodą bądź jajkiem i nacinamy na ukos ( ale nie jest to konieczne).
Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 45-50 min,aż spód będzie wydawał głuchy dźwięk.