piątek, 10 lipca 2020

DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI

   Sezon na jagody już trwa więc i u mnie pojawiły się pyszne, miękkie, puszyste drożdżówki z mnóstwem jagód. Możecie do nich jeszcze zrobić lukier, ale dla mnie są idealne właśnie takie.


Ciasto:

  • 600 g mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 90 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
Kruszonka:
  • 100 g mąki krupczatki
  • 60 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
  • ok 400 g jagód
  • 1 jajko do posmarowania 
Podgrzewamy mleko razem z masłem by się rozpuściło. Odstawiamy do przestudzenia.
Gdy lekko przestygnie dodać łyżkę cukru i pokruszyć drożdże- całość wymieszać i odstawić by zaczyn zaczął pracę. 
Mąkę, jajka, szczyptę soli oraz cukier wymieszać, najlepiej mikserem z hakiem. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę by ciasto podwoiło swoją objętość. 

W tym czasie możemy przygotować kruszonkę- cukier, mąkę i masło zagniatamy rękoma. Gotową kruszonkę wsadzam do zamrażarki.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Dzielimy na 12 części i formujemy w bułeczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w pewnych odstępach od siebie. 
Całość przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na ok 20 minut .
Gdy bułeczki już są ładnie wyrośnięte w każdej z nich robimy na środku dołek, najlepiej szklanką. Wkładamy tam umyte, osuszone jagody a brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Górę posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
Tak przygotowane drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na ok 20-25 minut.




czwartek, 2 lipca 2020

PLACKI Z CUKINII Z BOCZKIEM

   Smaczne placki z cukinii z kawałkami podsmażonego boczku to super pomysł na lekki obiad . Warto do nich zrobić sos czosnkowy bądź pomidorowy,ale ja uwielbiam je bez dodatków.


Składniki:

  • ok 1 kg młodej cukinii
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • sól,pieprz
  • opcjonalnie ulubione zioła ( u mnie majeranek)
Cukinię umyć,obrać. Usunąć środek z nasion,miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać odrobiną soli i zostawić na 15 min. Po tym czasie cukinię odsączyć na sitku,ewentualnie odcisnąć.

Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć by boczek się zrumienił, a cebula lekko zeszkliła. Dodać do odciśniętej cukinii razem z jajkami i mąką. Wymieszać,doprawić do smaku pieprzem,majerankiem i solą . Uważać z solą gdyż boczek wędzony jest słony.

Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcję masy i kłaść na patelnię. Smażyć na złoty kolor.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu .
Najlepiej smakują na ciepło.


Smacznego !!!