Składniki:
- ok 2 kg owoców czarnego bzu
- ok 500 - 800 g cukru
- odrobina wody
Do garnka wlewamy odrobinę wody,wsypujemy owoce oraz dodajemy cukier - zagotowujemy pod przykryciem do momentu,aż owoce puszczą sok.Następnie przecedzamy przez gęste sitko.
Gorący sok- syrop przelewamy do czystych słoiczków,zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Nie ma potrzeby pasteryzacji.
Drugi sposób to wykorzystanie sokownika - jest przydatny zwłaszcza do twardych owoców takich jak czarny bez,aronia czy czarna porzeczka - u Nas zawsze w ruchu.
Ilość cukru i owoców jak wyżej. Do najniższej części sokownika wlewamy wodę,do najwyższej wsypujemy bez,który zasypujemy cukrem - lekko mieszamy,przykrywamy szczelnie pokrywką i gotujemy.Powstały sok zlewamy do garnka,zagotowujemy,wlewamy do słoików i odwracamy do góry dnem.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz