wtorek, 28 kwietnia 2020

CHLEB NOCNY BEZ ZAGNIATANIA

  Ten chleb to ostatnio hit, wszyscy go robią więc postanowiłam,że ja też spróbuję.
   Muszę przyznać,że wyszedł naprawdę smaczny, miękki i wilgotny w środku,na zewnątrz z chrupiącą skórką czyli tak jak lubi mój mąż.
   Co najważniejsze jest dziecinnie prosty, bez użycia miksera, bez wysiłku. Mimo,że na samej pszennej mące to i tak na plus bo bez użycia konserwantów, sztucznych spulchniaczy.
   Wieczorem wrzucamy wszystkie składniki do miski, mieszamy i zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej. Rano formujemy chlebek, pieczemy i mamy świeże pieczywo na śniadanie.
 

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • ok 15 g drożdży świeżych 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki letniej wody
Świeże drożdże rozkruszyć i zalać odrobiną letniej wody, rozmieszać.
Do suchej miski wsypać mąkę, sól, rozpuszczone drożdże - dolać letnią wodę i wymieszać łyżką.
Miskę przykryć folią bądź szczelną pokrywką i zostawić na noc w temperaturze pokojowej.
Rano wyjąć ciasto na blat obsypany mąką, uformować na kształt bochenka, polać olejem, przykryć folią i zostawić na ok 30 min .
W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 st C , wstawić do niego naczynie żaroodporne , w którym będzie pieczony chlebek i grzać przez te 30 min.
Po tym czasie bochenek włożyć do nagrzanego naczynia, przykryć pokrywką i piec 30 min.
Po tym czasie ściągnąć pokrywkę i podpiec chleb jeszcze ok 15-20 min,aż skórka będzie zrumieniona.
Gotowy chlebek wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.


piątek, 24 kwietnia 2020

DOMOWY PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI

   Przepyszny, domowy paprykarz szczeciński, w lodówce może stać do dwóch tygodni. Wystarczy zalać go na wierzchu oliwą i gotowe. Z pieczonym domowym chlebkiem smakuje rewelacyjnie.


Składniki:

  • duża wędzona makrela
  • 100 g ryżu 
  • ok 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • sól,pieprz
  • odrobina cukru
  • ostra i słodka papryka 
Ryż ugotować, przestudzić.
Makrelę obrać, pozbawić ości.
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać startą marchewkę, przecier pomidorowy. Dusić,aż warzywa będą miękkie, dodać szczyptę cukru.
Następnie dodać ryż i makrelę- jeśli przecieru będzie mało można jeszcze dolać. Wszystko doprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą i słodką. 

Paprykarz można przełożyć do słoiczków, wlać na wierzch łyżkę oliwy i zakręcić. Przechowywać do dwóch tygodni.


czwartek, 23 kwietnia 2020

KURCZAK W SOSIE CHRZANOWYM

   Dziś bardzo szybkie i proste danie z piersi kurczaka o wyrazistym smaku. Polecam szczególnie gdy nie chce się Wam stać długo w kuchni 😍

Składniki:

  • ok 500 g filetów z kurczaka
  • ok 150 ml bulionu 
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól,pieprz oraz imbir
Umyte i osuszone mięso pokroić w większą kostkę. Oprószyć solą,pieprzem oraz imbirem. Włożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut,stale mieszając. Podlać bulionem, zmniejszyć ogień i dusić mięso ok 15 minut.
Śmietanę wymieszać z chrzanem i mąką. Wlać do mięsa, wymieszać,doprawić solą oraz pieprzem, gotować kilka minut. Gdy sos wyjdzie za gęsty można podlać bulionem.
Pod koniec można dodać posiekaną natkę pietruszki. 


piątek, 17 kwietnia 2020

CZTERY SMAKI Z MASĄ SEROWĄ

   Uwielbiam ciasta,które nie tylko dobrze smakują , lubię gdy przyciągają wzrok i można je jeść oczami. Cztery smaki ma w sobie to wszystko o czym wspominam.
   Powiecie,że jest pracochłonne,ale ono tylko tak wygląda. Robi się je bardzo szybko,a jeszcze szybciej znika ze stołu.
   Polecam,z pewnością będziecie zachwyceni.


Ciasto: ( blacha 20 x 30 cm )

  • 35 dag margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 9 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 9 łyżek oliwy 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 czerwony kisiel ( u mnie nie było nic)
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych 
Margarynę utrzeć z cukrem,dodając stopniowo żółtka,oliwę,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. 
Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej dodać kakao,do drugiej mak, do trzeciej kokos,do czwartej kisiel czerwony ( ja nie dodałam nic bo mam tylko jeden sprawdzony kisiel,który daje kolor...niestety nie miałam go w domu a nie chciałam jeździć po sklepach za jedną rzeczą). 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciasta.
Piec ok 40-45 min w 180 st.C .
Gdy ostygnie ciasto przekroić na 2 części. 

Masa serowa: 
  • 80 dag mielonego białego sera
  • ok 1 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
Masło roztopić,dodać ser wymieszany z cukrem i żółtkami.
Zagotować,stale mieszając. 
W mleku roztrzepać budynie i wlać do gorącej masy serowej,cały czas mieszając. Lekko zagotować.
Ciepłą masę wylać na jedną część upieczonego ciasta i przykryć drugą częścią. 
Wierzch posypać cukrem pudrem.


Ciasto pochodzi ze zbiorów s Anastazji. Jak zawsze wyszło pysznie.

poniedziałek, 6 kwietnia 2020

KLOPS Z JAJKIEM

   Klops jest świetnym pomysłem na Wielkanoc. Można go podawać na ciepło i na zimno np kanapkę z chrzanem.


Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa z indyka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 2 łyżki musztardy 
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula 
  • pęczek natki pietruszki
  • majeranek
  • sól,pieprz
  • 20 dag wędzonego boczku
Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać ze skorupki.

Mięso mielone połączyć z dwoma surowymi jajkami,bułką tartą,podsmażoną cebulką,czosnkiem,musztardą i przyprawić do smaku wg uznania.

Foremkę keksową nasmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Do foremki wyłożyć połowę masy mięsnej. Następnie ułożyć na niej całe jajka i przykryć pozostałą częścią masy mięsnej.
Uformować pieczeń,posmarować olejem i obłożyć plasterkami boczku.

Tak przygotowanego klopsa włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 1 godzinę.

Ostudzić,włożyć na parę godzin do lodówki by klops się dobrze kroił.


JAJKA W BOCZKU ZE SZPINAKIEM

   Wyglądają efektownie i smakują rewelacyjnie więc będą fajnym pomysłem na śniadanie wielkanocne.


Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • ok 15 dag liści szpinaku
  • 2 łyżki parmezanu 
  • ząbek czosnku
  • sól,pieprz
  • gałka muszkatołowa 
Umyty szpinak sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą. Dobrze odcisnąć.

Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła,dodać szpinak, przeciśnięty ząbek czosnku,dodać łyżkę parmezanu i doprawić solą,pieprzem oraz gałką.

Foremki na muffinki wysmarować masłem,wyłożyć plastrami boczku,szpinakiem,wbić jajko.Posypać resztą parmezanu i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C ok 20 min,aż jajko się zetnie.