Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka musztardy, najlepiej rosyjskiej
- ok 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- średnia cebula pokrojona w większą kostkę
- 6-7 łyżek oleju
Cebulę obrać,pokroić w większą kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i wymieszać.
Żeberka dokładnie natrzeć marynatą,odstawić na kilka godzin,najlepiej na całą noc do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180st.C. Żeberka z marynatą włożyć do rękawa,zawiązać ( w rękawie zrobić parę dziur) i piec ok 1 godziny. Po upływie tego czasu rozerwać rękaw i piec jeszcze ok 20 min do lekkiego zrumienienia.
Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika.