poniedziałek, 28 maja 2018

TORCIK CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI I DELIKATNĄ MASĄ

    Pyszny torcik truskawkowy z delikatną masą i słodkimi,małymi bezikami. Pomysł własny.


Biszkopt czekoladowy :

  • 9 jajek
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do tortownicy i piec ok 35- 45 min w 180 st.C do suchego patyczka. Po przestudzeniu przeciąć na dwie części i nasączyć ponczem.

Masa :
  • 500 ml śmietany 30% 
  • 250 ml mascarpone 
  • 1-2 łyżki cukru pudru 
  • ok 400 -450 truskawek
  • śmietan-fix
  • ok 150 g małych bezików
  • 2 czekolady mleczna i gorzka 
Śmietanę 30 % ubić razem z mascarpone, dodać cukier puder oraz śmietan-fix. Do gotowej masy dodać ok 400 g pokrojonych truskawek i delikatnie wymieszać.Masę podzielić na dwie części.

Czekolady rozpuścić na parze z niewielką ilością mleka,polać wierzch ciasta. Udekorować truskawkami, bezami pokruszonymi i w całości wg uznania.

Przełożenie ciasta:

Biszkopt - 1/2 kremu z truskawkami - bezy - 1/2 kremu z truskawkami - ciasto - polewa






czwartek, 24 maja 2018

LIKIER Z KRÓWEK CZYLI DOMOWY BAILEYS

  Domowy likier z krówek smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym dodatkiem do lodów oraz kawy.
Zbliża się Dzień Matki więc możecie sprawić przyjemność swojej rodzicielce takim słodkim,procentowym prezentem.


Składniki:

  • 400 g krówek
  • 400 ml wody
  • 200 ml spirytusu 
  • 250 ml śmietany 30% 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Krówki rozpakować z papierków i włożyć do garnka.Zalać przegotowaną,gorącą wodą i podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia krówek. Pod koniec dodać rozpuszczalną kawę i mieszać aż się rozpuści. Ostudzić.
Dodać spirytus,wymieszać,następnie dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Przelać do butelek,przechowywać w lodówce.
Likieru wychodzi ok 0,7 l . 


Kochani u mnie krówek pod dostatkiem bo szwagier jest właścicielem  w Anielskich  Krówkach . Jeśli więc szukacie dobrych krówek na maśle to zapraszam, fajny prezent dla bliskich w postaci bombonierki  http://anielskiekrowki.pl/

środa, 9 maja 2018

SURÓWKA Z OGÓRKÓW I RZODKIEWEK

   Szybka i prosta surówka - doskonały dodatek do obiadu,ale też wspaniała i zdrowa kolacja.


Składniki:

  • 2 ogórki 
  • 1 pęczek rzodkiewki 
  • szczypiorek bądź pietruszka 
  • sól,pieprz
Sos:
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • szczypta cukru
Ogórki i rzodkiewki umyć i pokroić w mniejszą kostkę. Natkę pietruszki bądź szczypiorek umyć,osuszyć i drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce,oprószyć solą oraz pieprzem.

Przygotować sos: oliwę utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
Surówkę polać sosem, wymieszać i odstawić na ok 10 - 15 minut do lodówki.




WOLNO PIECZONY UDZIEC Z INDYKA W SOSIE BARBECUE

   Smaczne mięsko z indyka wolno pieczone w domowym sosie barbecue - tego nie można nie spróbować.


Składniki :

  • ok 2 kg udziec indyka 
  • 2 łyżki pieprzu 
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju do smażenia 
Sos barbecue:
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki wędzonej papryki ostrej ( ewentualnie słodkiej)
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżeczka soli 
Składniki sosu wymieszać.
Mięso umyć,osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Włożyć do lodówki na ok 30 min.
Rozgrzać olej na głębokiej patelni i obsmażyć mięsko ze wszystkich stron. Mocno zrumienione przełożyć do naczynia żaroodpornego i, używając pędzelka, dokładnie posmarować sosem barbecue. Wstawić do piekarnika i piec 3 godziny w 120 st.C. Nie przykrywać,nie przewracać na drugą stronę - od czasu do czasu polewać sosem z pieczenia.
Na 10 min przed końcem pieczenia możemy zwiększyć temperaturę pieczenia do 220 st.C, by mięsko się zrumieniło. 


środa, 2 maja 2018

SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

   Szparagi w cieście francuskim to wspaniała propozycja na obiad,kolację bądź wykwintną przystawkę na majowe imprezki.
    Tą potrawę robi się błyskawicznie więc jest wprost idealna. W sezonie szparagowym to pozycja obowiązkowa.


Składniki na 6 porcji:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • pęczek zielonych szparagów
  • 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 
  • ser parmezan bądź inny ulubiony
  • jajko do posmarowania ciasta
  • sól,pieprz
Szparagi myjemy,suszymy i odcinamy zdrewniałe końcówki.
Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych kwadratów,każdy z nich posypujemy serem.
Jednym plastrem szynki owijamy trzy łodygi szparagów, układamy na cieście francuskim po skosie. Całość dokładnie zwijamy zlepiając końcówki. Na końcu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st.C na ok 25 min,aż będą rumiane.