Biszkopt czekoladowy :
- 9 jajek
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do tortownicy i piec ok 35- 45 min w 180 st.C do suchego patyczka. Po przestudzeniu przeciąć na dwie części i nasączyć ponczem.
Masa :
- 500 ml śmietany 30%
- 250 ml mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- ok 400 -450 truskawek
- śmietan-fix
- ok 150 g małych bezików
- 2 czekolady mleczna i gorzka
Śmietanę 30 % ubić razem z mascarpone, dodać cukier puder oraz śmietan-fix. Do gotowej masy dodać ok 400 g pokrojonych truskawek i delikatnie wymieszać.Masę podzielić na dwie części.
Czekolady rozpuścić na parze z niewielką ilością mleka,polać wierzch ciasta. Udekorować truskawkami, bezami pokruszonymi i w całości wg uznania.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt - 1/2 kremu z truskawkami - bezy - 1/2 kremu z truskawkami - ciasto - polewa