czwartek, 14 lutego 2019

ROGALIKI ZE SMALCU

    Pyszne,kruche i tanie - takie właśnie są te rogaliki. Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego to sięgnijcie po ten przepis.


Składniki:

  • 1/2 kg mąki 
  • 25 dag smalcu 
  • 1 szklanka śmietany 
  • szczypta soli
  • marmolada bądź wiśnie 
  • cukier puder
Smalec posiekać z mąką,dodać śmietanę oraz szczyptę soli i zarobić na gładkie ciasto.
Jeśli ciasto będzie za suche można dodać śmietanę.
Ciasto rozwałkować, wykrawać małe trójkąty,nakładać nadzienie i formować rogaliki.
Upiec w 180 st.C przez ok 25 - 30 min. 
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


poniedziałek, 11 lutego 2019

KARNAWAŁOWE SERDUSZKA

    Karnawał trwa w najlepsze,ale zbliżają się też Walentynki więc jest okazja by zrobić przyjemność swojej drugiej połówce. Takie cudowne serduszka z pewnością spowodują uśmiech na twarzy bliskiej Nam osoby.
 


Składniki:

  • 400 g mąki pszennej 
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru + do posypania 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • smalec bądź olej do smażenia 
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, solą oraz 1 łyżką cukru pudru na stolnicę. W środku zrobić wgłębienie i wbić tam żółtka,śmietanę oraz ocet. Całość wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Następnie rozwałkować je cienki płat i za pomocą foremek wycinać serduszka. W każdym z nich w środku dodatkowo wyciąć mniejsze serduszka ( chyba,że macie już takie gotowe foremki).
Rozgrzać tłuszcz i serduszka wrzucać porcjami, chwilę smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe przekładać na ręcznik papierowy by osączyć z nadmiaru tłuszczu. 
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Oczywiście o swoją miłość i o siebie nawzajem dbajmy cały rok a nie tylko od święta. 

piątek, 8 lutego 2019

KOTLECIKI RYBNE Z KASZĄ JAGLANĄ

    Uwielbiam ryby i staram się je jeść dosyć często.Jak jesteśmy nad morzem to chodzimy na rybkę praktycznie codziennie,mamy swoje sprawdzone miejsca.
    Niestety trochę się rozmarzyłam a do lata trochę jeszcze zostało. Dlatego dziś zaserwowałam pyszne kotleciki rybne z kaszą jaglaną - takie dwa w jednym.


Składniki: 

  • 450 g filetów rybnych ( dorsz , mintaj)
  • 100 g kaszy jaglanej ( tj ok 1/2 szklanki)
  • 1 cebula
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 1 jajko 
  • sól,pieprz
  • koperek bądź natka pietruszki 
Kaszę opłukać zimną wodą i sparzyć. Gotować w osolonej wodzie ok 12 min. Wystudzić ( można to zrobić dzień wcześniej).
Filety pokroić, zmielić razem z zimną kaszą jaglaną.
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Kaszę wymieszać z rybą posiekaną natką pietruszki bądź koperkiem, cebulą,jajkiem bułką tartą,sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i pieprzem. 
Wilgotnymi dłońmi uformować z masy jednakowej wielkości kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej.
Usmażyć na złoty kolor.

Z tej ilości wychodzi ok 7 kotlecików. 


czwartek, 7 lutego 2019

ZRAZY ZAWIJANE

     Propozycja bardzo smaczna,ale nie ukrywam,że dość pracochłonna. Czasami warto poświęcić czas i zrobić pyszne zraziki na rodzinny obiad czy też rodzinną imprezę. Z pewnością nie będziecie żałować.


Składniki:

  • 6 kotletów z szynki wieprzowej 
  • 50 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 30 dag mielonego mięsa
  • mały kawałek papryki czerwonej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • sól,pieprz 
Szynkę umyć,osuszyć i rozbić na płaty. Oprószyć solą i pieprzem. 
Pieczarki oczyścić. 20 dag drobno posiekać a resztę pokroić w grubsze plasterki.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Połowę przesmażyć z posiekanymi drobno pieczarkami.
Masę połączyć z mięsem mielonym, posiekaną papryką oraz jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Przygotowany farsz rozsmarować na kotletach i zwinąć w roladki. Całość spiąć lub obwiązać sznurkiem. Obsmażyć na smalcu i przełożyć do naczynia żaroodpornego. 
Na patelni przesmażyć resztę pieczarek z cebulą, pod koniec dodać 1 łyżkę mąki, 1/2 l wody bądź wywaru, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz - rozmieszać . Zalać roladki i wstawić do piekarnika na 45 min w 180.st.C 


Smacznego !!!