Składniki:
- 1 kg sera białego
- 4 jajka
- 330 g kwaśnej śmietany
- 1 szklanka cukru pudru
- 40 g budyniu waniliowego bądź śmietankowego
- 1 skórka otarta z cytryny
- sok z połowy cytryny
Spód
- 200 g herbatników
- 1/2 kostki masła
Dekoracja :
- 2 galaretki przeźroczyste
- owoce np maliny jagody,borówki
Herbatniki pokruszyć w blenderze,dodać roztopione masło i razem wymieszać,aż składniki się połączą.
Tortownicę wysmarować tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia a boki posypać mąką.
Na spód blaszki wyłożyć spód herbatnikowy ,wygładzić łyżką i wstawić do lodówki.
W tym czasie zrobić masę serową : do zmielonego sera dodać śmietanę,lekko miksować,dodać cukier puder , po jednym jajku. Na końcu dodać proszek budyniowy, startą skórkę z cytryny oraz sok z niej.Miksować do połączenia składników.
Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód,wygładzić powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec ok 1 godz i 15 minut.
Gdy sernik ostygnie rozłożyć na nim owoce i zalać galaretką tężejącą. Na dwie galaretki daję 3 szklanki wody.
Niestety zaspałam trochę z galaretką i nie wyszło idealnie,ale sernik pyszny dlatego przepis musiał się pojawić.