Składniki:
- 4 kg zielonych ogórków
- 1/2 kg czerwonej papryki
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 kg cebuli
- 2 małe główki czosnku
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 płaskie łyżki soli
- 2 łyżeczki pieprzu najlepiej świeżo zmielonego
Ogórki dobrze myjemy i kroimy w plastry ( najlepiej gdy mamy robota,który zrobi to za Nas). Cebulę obrać,pokroić w kostkę lub cienkie plastry.Obraną marchew zetrzeć na dużych oczkach,oczyszczoną paprykę pokroić w krótsze paseczki.Czosnek obrać i również pokroić w plasterki.Wszystkie składniki wymieszać,zalać gorącą zalewą i odstawić na co najmniej 2 godz.Po paru godzinach sałatkę przełożyć do umytych słoików,uzupełnić zalewą,zakręcić i pasteryzować ok 15 min.
Z takiej ilości składników wychodzi mi ok 10-11 słoiczków 0,5 l.
robiłam taką jest pyszna
OdpowiedzUsuńdziękuję za odwiedziny i miły komentarz :}
Usuńprzepyszne sa zgubiłam przepis i dzięki pani mogę znów je robic to jest mój smak z dzieciństwa dziekuje
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo,że pomogłam...smaki z dzieciństwa są najlepsze :}pozdrawiam
UsuńTa zalewa to tylko ocet i olej ? wody nie dodajemy?
OdpowiedzUsuńZalewa bez wody, po zalaniu warzyw tą zalewą puszczą sok więc woda jest zbędna....proszę spróbować bo warto
UsuńWłaśnie zrobiłam:) Mam nadzieję że będzie pyszna! Po jakim czasie można próbować?
OdpowiedzUsuńMyślę,że po dwóch tygodniach będzie już dobra 😀 cieszę się,że przepis się przydał i zapewniam,że sałatka pyszna 😀
Usuńczy mozna zrobić sałatkę warzywną bez octu? mój organizm go nie toleruje
OdpowiedzUsuńMyślę,że można . Jest wiele przepisów gdzie rezygnuja z octu i zastępują samym olejem. Przepisy są po to by modyfikowac.
UsuńDziękuję za przepis. Miałam tylko duże ogórki, więc je obrałam. Myślę, że będzie równie pyszna.
OdpowiedzUsuńDziś będę robiła kolejny raz z tego przepisu, salatka pyszotka 😉
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę
Usuń