piątek, 29 lipca 2016

SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI S.ANASTAZJI

   Sezon ogórkowy jeszcze trwa więc polecam Wam sałatkę na zimę.Przepis odkryłam w jednej z książek s Anastazji,przypomina trochę sałatkę,którą robiła często mama,ale tutaj wzbogacona jest o czosnek co tylko polepsza jej smak.
Składniki:
  •  4 kg zielonych ogórków
  • 1/2 kg czerwonej papryki
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 małe główki czosnku
 Zalewa:
  •  1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu najlepiej świeżo zmielonego 
Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy.

Ogórki dobrze myjemy i kroimy w plastry ( najlepiej gdy mamy robota,który zrobi to za Nas). Cebulę obrać,pokroić w kostkę lub cienkie plastry.Obraną marchew zetrzeć na dużych oczkach,oczyszczoną paprykę pokroić w krótsze paseczki.Czosnek obrać i również pokroić w plasterki.Wszystkie składniki wymieszać,zalać gorącą zalewą i odstawić na co najmniej 2 godz.Po paru godzinach sałatkę przełożyć do umytych słoików,uzupełnić zalewą,zakręcić i pasteryzować ok 15 min.
Z takiej ilości składników wychodzi mi ok 10-11 słoiczków 0,5 l.

13 komentarzy:

  1. robiłam taką jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne sa zgubiłam przepis i dzięki pani mogę znów je robic to jest mój smak z dzieciństwa dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo,że pomogłam...smaki z dzieciństwa są najlepsze :}pozdrawiam

      Usuń
  3. Ta zalewa to tylko ocet i olej ? wody nie dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalewa bez wody, po zalaniu warzyw tą zalewą puszczą sok więc woda jest zbędna....proszę spróbować bo warto

      Usuń
  4. Właśnie zrobiłam:) Mam nadzieję że będzie pyszna! Po jakim czasie można próbować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę,że po dwóch tygodniach będzie już dobra 😀 cieszę się,że przepis się przydał i zapewniam,że sałatka pyszna 😀

      Usuń
  5. czy mozna zrobić sałatkę warzywną bez octu? mój organizm go nie toleruje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę,że można . Jest wiele przepisów gdzie rezygnuja z octu i zastępują samym olejem. Przepisy są po to by modyfikowac.

      Usuń
  6. Dziękuję za przepis. Miałam tylko duże ogórki, więc je obrałam. Myślę, że będzie równie pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś będę robiła kolejny raz z tego przepisu, salatka pyszotka 😉

    OdpowiedzUsuń