Blaszka 20x30 cm będzie idealna.
Ciasto:
- 450 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 50 g margaryny
- 3 łyżki miodu ( może być sztuczny)
- 3 łyżki śmietany
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 l mleka
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
- sok z połowy cytryny
- dżem wiśniowy
Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę,wymieszać z sodą,dodać margarynę,posiekać ją nożem. Dodać cukier puder,jajka,miód i śmietanę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto,podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na placek,przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 st.C ok 10-15 min do zarumienienia.
Masa:
Obie mąki wymieszać z 1 szklanką mleka. Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem i wlać do niego rozmieszaną mąkę.Całość gotować do zgęstnienia.Ugotowaną masę budyniową ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę,cały czas ucierając dodawać po trochu ostudzoną masę budyniową,na końcu wlać sok z cytryny.
Gotową masą przekładać upieczone i ostudzone placki. Dolny blat smaruję dżemem wiśniowym,dopiero później smaruję masą budyniową - dzięki temu ciasto nie jest mdłe i słodkie - jest idealne.
Całość polać polewą - u mnie najczęściej to roztopiona na parze mleczna czekolada.
Blaty po upieczeniu są twarde,ale po przełożeniu masą robią się miękkie,z dnia na dzień ciasto jest coraz smaczniejsze. Rozpływa się w ustach.
Nigdy takiego nie jadłam. A zapowiada się wyjątkowo pysznie :)
OdpowiedzUsuńnaprawdę? to bardzo stary przepis,myślałam,że tylko przypominam...fajnie,że przepis trafi do kogoś kto jeszcze nie znał ciasta :}
UsuńDzien dobry.Pieklam kilka razy .Swietne ciasto .
Usuńnie jestem pewna ale chyba takie ciasto robiła kiedyś moja mama..mmm wygląda na to..pyszne !
OdpowiedzUsuńwszystko możliwe bo to stary przepis :}
UsuńA czy wśród składników na krem budyniowy nie powinno być jajek? Bo maka z mlekiem to beszamel, czyli kremem jest beszamel z masłem. Z tego co wiem, krem do ciasta czeskiego robi się z kaszy manny
OdpowiedzUsuńzapewniam,że do masy budyniowej nie potrzeba jajek i masa wychodzi przepyszna.....co do masy grysikowej...jest czeskie z masą grysikową oraz z masą budyniową....u Nas zawsze,od lat mamy taki przepis...zapewniam,że robi furorę i każdy chce przepis...także proszę pamiętać,ze przepisów na jedno ciasto jest mnóstwo...
Usuńzawsze robię na Wielkanoc i nie tylko bo można zrobić wcześniej jak poleży to jest super
OdpowiedzUsuńDokładnie, im starszy tym lepszy 😀
Usuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje, jest rewelacyjny w smaku,najlepszy
UsuńWygląda pysznie, mam wrażenie , że podobne robi moja mama :)
OdpowiedzUsuńWszystko możliwe, to stary przepis,który swego czasu krążył od domu do domu 😀
UsuńJaka śmietana ?
OdpowiedzUsuńKwaśną 12 bądź 18%
UsuńJa kojarzę to ciasto, ale z kasza manna...
OdpowiedzUsuńCiekawe, które smaczniejsze 😊😊😊
Nam smakuje bardziej wersja ta wyżej,ale pewnie zależy od smaku..każdy człowiek ma inny 😍
UsuńJa znam to ciasto jeszcze z lat 80.,z tym że krem na bazie masła i kaszy mannej na mleku,rzeczywiście pyszne a nazwa rudzielec tak mam w przepisie.😄
UsuńTak,ciasto stare,ale bardzo pyszne. Krem z kaszą manną też znam,z tymże u Nas zawsze tak się robiło krem więc podaje mój przepis . Nazwa rudzielec fajna,pierwszy raz słyszę o takiej 😂
UsuńStare przepisy...ale lepiej zabrzmi, że to przepisy naszych mam lub babć... superowo i dziękuję
UsuńPodobne do placka królewskiego
OdpowiedzUsuń