Składniki:
- 2 udka z kaczki
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz,tymianek i oregano
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Obsmażone udka wyciągnąć z rondelka. Pokrojoną cebulę wrzucić na tłuszcz z mięsa i poddusić,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Udka ponownie włożyć do rondelka,podlać 1/2 szklanki bulionu bądź przegotowanej wody. Dusić na wolnym ogniu.
Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i dodać do mięsa.Dusić razem ok 1,5 godziny,aż mięso będzie miękkie.Jeśli zajdzie potrzeba podczas duszenia uzupełniamy bulionem.Pod koniec sos możemy zagęścić 1 łyżką mąki,doprawić solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz