Kolejna propozycja na ogórki - z lekkim posmakiem warzyw,chrupiące,po prostu pyszne.
Składniki:
w każdym słoiku powinno być po trochu:
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 grubszy plaster większej cebuli
- 5-6 plasterków marchwi
- liść selera
- łodyga kopru
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki soli
Sposób przygotowania: do słoików włożyć ogórki oraz surowe warzywa. Zagotować zalewę i gorącą zalać ogórki.Zakręcić słoiki,włożyć do garnka wyłożonego ściereczką,zalać wodą i pasteryzować 3 min od chwili zagotowania się wody.
Muszę spróbować! Robię cukinię w zalewie curry i tez daję cebulę , spory liść selera i...pyszna!
OdpowiedzUsuńooo wiec jeśli cukinia pyszna to i ogóreczki będą smakować :}
UsuńZ selerem, marchewką i cebulą jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńtak,zachęcam bo jedne z lepszych :}
UsuńZnam ten przepis ale nigdy nie pomyślałam, że pochodzi z kuchni żydowskiej :) polecam nowy przepis z bloga Kcalmara :)
OdpowiedzUsuńhmm,czy ten przepis pochodzi z kuchni żydowskiej to nie jestem pewna,myślę,że to tylko taka nazwa :},dziękuję za odwiedziny,już do Ciebie pędzę :}
UsuńPrzepis okej ;) ale proponuje bez gorczycy i zamiast 1 szklanki cukru dać dwie wychodzą takie fajne słodkie ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję za podpowiedź,ale właśnie w tym przepisie zmniejszyłam ilość cukru bo dla Nas 1 1/2 szkl to było stanowczo za dużo...każdy lubi co innego :} może komuś innemu spodoba się taka ilość cukru :}
Usuńczy można pokroić ogórki w słupki
OdpowiedzUsuńoczywiście,że można :}
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie
OdpowiedzUsuńBez czosnku?
OdpowiedzUsuńOgórki po żydowsku z czosnkiem to chyba nie te ogórki...inne przepisy mamy i inaczej się nazywają. ..po żydowsku czosnku nie mają...ale kto tam wie... nie
UsuńBardzo dobre polecam.
OdpowiedzUsuńSuper 😍 dziękuję za opinię 😍
UsuńZastanawiam sie skad wzielas nazwe " po zydowsku" mieszkalam wsrod nich wystarczajaco dlugie lata,zeby zaobserwowac u nich,szczegolnie u kobiet tak przeogromne lenistwo,ze zadna kobieta poza urodzeniem dziecka lub dzieci nie ROBI NIC !!!!! wszystko co proponuja to zagarniete od Arabow,Francuzow i ludow daw.ZSRR - jezeli ktos pisze o kuchni zydowskiej to nie calkiem ma racje
OdpowiedzUsuńNigdzie nie napisałam,że to kuchnia żydowska. Nazwa tych ogórków znana jest od dawna , już jako nastolatka je robiłam. Skąd się wzięła nie mam pojęcia .
OdpowiedzUsuń