wtorek, 13 października 2020

PASTERYZOWANY SOK Z DYNI MARCHWI I JABŁEK

    Zdrowy i pyszny sok na zimę z dyni , marchewki i jabłek. Przepis dostałam od znajomej 😍 Małgosiu bardzo Ci dziękuję 🥰 robię już drugą porcję i nie wiem czy na tym skończę .


Składniki:

  • 60 dag obranej i wydrążonej dyni
  • 1 kg marchewki 
  • 1,5 kg jabłek 
  • sok z trzech średnich cytryn 
  • ok 1/2 szklanki cukru 
Wydrążoną dynię pokroić w grubą kostkę, marchewkę obrać i pokroić w plastry . Warzywa umieścić w garnku i zalać je 2 litrami gorącej wody , zagotować. Od zagotowania trzymać na małym ogniu pod przykryciem 25 minut , aż warzywa zmiękną. Następnie dodać obrane i pokrojone w plastry jabłka. Całość gotować jeszcze 10 minut,aż zmiękną jabłka. Wyłączyć . Dodać cukier,sok z cytryny . Dokładnie zblendowac. 
Gotowy sok przelać do słoików bądź butelek i pasteryzować 20 minut.
Z tej ilości składników wychodzi około 4,5 l zdrowego , pysznego soku.
Jeśli lubicie słodsze soki można zwiększyć ilość cukru. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz