Składniki:
- 500 g mąki
- 4 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- cukier waniliowy
- 3-4 jabłka
W tym czasie przygotowujemy jabłka: obieramy i kroimy w kostkę.
Przesianą mąkę łączymy ze szczyptą soli,pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym,dodajemy jajka,olej i gotowy zaczyn - wszystko mieszamy ok 10 min aż ciasto drożdżowe będzie gładkie.Odstawiamy na ok 30 - 40 min by ciasto podrosło,następnie dodajemy jabłka,mieszamy wszystko i ponownie odstawiamy na ok 30 min.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość smażymy racuchy na rozgrzanym oleju,po kilka minut z każdej strony.
Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Ja poproszę taką porcję :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :}
UsuńI u mnie były wczoraj takie racuchy, długo za mną chodziły zanim ulegałam :)
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie, jeżeli mam drożdże w proszku to ile gram powinnam użyć? Jedno opakowanie ma 7g. Z góry dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńnajlepiej zobacz sobie przelicznik http://www.niam.pl/en/artykul/911-przelicznik_drozdzy_czyli_jak_zamienic_swieze_drozdze_na_suszone
UsuńNie wyszło wam bardzo gęste to ciasto?jak to smażyć?klei sie bardzo...
OdpowiedzUsuńCiężko mi powiedzieć bo nie widziałam Waszego ciasta,ale ten przepis jest idealny...ciasto ma być gęste by nie rozlewało się zbytnio na patelni. Łyżką drewnianą nabieram i na rozgrzany tłuszcz kładę, nigdy nie miałam kłopotu....
UsuńCiasto faktycznie gęste ,ale widać takie ma być bo racuchy wyszły idealne.Ja łyżkę maczałam w oleju i ciasto samo odchodziło.Przepis godny polecenia!!!:)
UsuńSuper,cieszę się,że racuchy smakowały
Usuń