Sezon truskawkowy w pełni więc polecam Wam pyszne,delikatne twarogowe placuszki polane pysznym sosem truskawkowym....ciężko się od nich oderwać mimo,że szybko się nimi najadamy.Jeden minus - z podanej porcji wychodzi jedynie 5-6 placuszków więc od razu radzę robić podwójną ilość.
Placuszki:
- 250 g półtłustego twarogu
- 3 jajka
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub zwykłego cukru
- 3 łyżki mąki
Sos truskawkowy:
- 500 g truskawek
- 2 - 3 łyżki domowego cukru waniliowego lub zwykłego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sos: truskawki umyć,osuszyć i usunąć szypułki.Owoce przełożyć do garnka,zasypać cukrem,wlać 2 łyżki wody i sok z cytryny.Gotować na małym ogniu,aż puszczą sok i nieco zgęstnieją,pod koniec dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody - chwilę pogotować,lekko przestudzić.
Placuszki: twaróg rozkruszyć,dodać żółtka,cukier i mąkę - zmiksować lub dokładnie połączyć łyżką. Ubić białka na sztywną pianę.Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej,smażyć niewielkie placuszki na rumiano z obu stron.Polać sosem.
Pycha placuszki :)
OdpowiedzUsuń