Kruche, maślane , pomarańczowe od marchewki pyszne ciasteczka. Fajny sposób na przemycenie marchewki .
Użyłam tutaj masła i radzę nie zmieniać na margarynę. Lepiej zrobić z połowy porcji,ale będzie naprawdę smacznie 😍. Polecam.
Składniki:
- 70 dag mąki pszennej
- 50 dag masła
- 30 dag drobno startej marchewki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- marmolada
Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać startą marchewkę oraz żółtka z cukrem pudrem.
Połączyć wszystko razem i schłodzić.
Następnie rozwałkować i wykrawać kwadraty. Na środek każdego nałożyć marmoladę i dobrze zlepić dwa przeciwległe końce. Posmarować roztrzepanym białkiem,ułożyć na blaszce i piec ok 15-20 min w 180 st. C.
Gotowe ciasteczka oprószyć cukrem pudrem bądź polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz