poniedziałek, 30 stycznia 2017

ROLADKI WIEPRZOWE Z POREM

   Roladki wieprzowe duszone w piwie to przepis z zeszytu mojej mamy...polecam bo wychodzą naprawdę smaczne.


Składniki:
  •  4 kawałki szynki wieprzowej
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • duży por bądź dwa małe
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • sól,pieprz
  • ok 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
Umyte mięso szynki rozbijamy na cieńsze plastry,solimy,posypujemy pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce.Tymczasem  pory musimy dokładnie umyć,odciąć zielone końcówki. Białe części przekroić wzdłuż na pół, po czym na ukośne kawałki. Na każdym kawałku rozbitego mięsa układamy plaster wędzonego boczku,na nim zaś położyć kawałki pora.Następnie zawijamy mięso w roladki,spinamy wykałaczką bądź obwiązujemy nitką i obsmażamy z każdej strony. Przekładamy roladki do rondelka,dodajemy resztę pora,ziele angielskie,zalewamy piwem i dusimy ok 30-40 min. Pod koniec duszenia roladki wyciągamy,ściągamy nitki,sos doprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem. Możemy zagęścić 1 łyżką mąki. Roladki ponownie wkładamy do rondelka i dusimy jeszcze krótką chwilę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz