Składniki:
- 1/2 kg twarogu
- 1/2 kg maki pszennej
- 1/2 szkl cukru ( zawsze dodaję mniej)
- 3 żółtka
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- tłuszcz do smażenia
- mały kieliszek spirytusu ( dodać do zimnego oleju)
- cukier puder do posypania
Z ciasta wykrawać szklanką kółka.Następnie na środku każdego kółka wykroić małą dziurkę,najlepiej zakrętką,ewentualnie kieliszkiem.Kulki,które powstaną możemy usmażyć lub ponownie zagnieść i wykorzystać na oponki.
Do garnka wlać olej z kieliszkiem spirytusu - oponki smażyć z obu stron na złoty kolor,odsączyć na ręczniku papierowym i lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz