poniedziałek, 18 kwietnia 2016

DOMOWA WĘDLINA WIEPRZOWO-DROBIOWA Z SZYNKOWARA

  Kolejna pyszna propozycja na domową wędlinę.Uwielbiam ten szynkowar https://www.tradismak.pl/pl/p/Prasowanka-szynkowar-Singiel-o-pojemnosci-900-g/226  i wcale o nim nie zapomniałam.Ciągle się uczę,próbuję...smak wyszedł obłędny.Wędlina przeszła pozytywny test,mój mąż był zachwycony.Dziękuję Tradismak za możliwość testowania tego wspaniałego urządzenia.
Składniki:
  • 2 udka z kurczaka
  • karkówka wieprzowa
  • sól,pieprz
  • czosnek
  • 1,5 łyżeczki przyprawy Kebabczeta firmy tradismak
  • 2 łyżeczki przyprawy Szeherezada firmy tradismak
  • 3 łyżeczki żelatyny
Udka dokładnie oddzielić od kości i skórek,pokroić w kostkę,dodać 2 ząbki czosnku,przyprawę Kebabczeta i dokładnie wymieszać by przyprawy się połączyły z mięsem.
Mięso karkówki przemielić w maszynce,dodać 4 ząbki czosnku,pieprz,przyprawę Szeherezada oraz trochę soli,dokładnie wymieszać.
Przyprawione mięso można pozostawić na parę godzin w lodówce,ale nie ma takiej potrzeby.Następnie dodać żelatynę....do mięsa drobiowego 1 łyżeczkę,dokładnie wyrobić mięso,tak samo do zmielonej karkówki.Na dno szynkowara przełożyć połowę karkówki,posypać 1/2 łyżeczki żelatyny,wyłożyć mięso z udek,posypać ponownie żelatyną(1/2 łyżeczki) i wyłożyć resztę karkówki.Zamknąć szynkowar,umieścić w garnku z wodą i parzyć ok 1h 20 min w temperaturze o 80 st C.Po gotowaniu poczekać aż ostygnie,można zalać praskę zimną wodą.Następnie umieścić wędlinę w lodówce,najlepiej na noc.Rano mamy pyszną,zdrową i świeżą wędlinę.
Jeśli nie macie takich przypraw spokojnie możecie użyć innych,jedynie wystarczy zachować  proporcje....jednak powiem Wam,że przyprawy bardzo przypadły Nam do gustu i co ważne skład też jest zadowalający....przyprawy można zakupić tutaj https://www.tradismak.pl/pl/c/Przyprawy-szynkowary/76

6 komentarzy:

  1. nie ma jak samemu zrobić domową wędlinę, przynajmniej się wie co się je ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak to prawda...poza tym smak za każdym razem innym a te kupne to wszystkie tak samo smakują...taki szynkowar to wspaniała sprawa i bardzo uzależnia :}

      Usuń
  2. domowa wędlina jest najlepsza, zdrowsza i ten smak.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boska wędlinka :) Jest treściwa, ma zwartą konsystencję i wygląda na bardzo soczystą. Szynkowar to fajny sprzęt, dzięki niemu wyroby parzone mają lepszy kształt, dobrze się kroją nie mają kontaktu z wodą. Oczywiście można sobie bez niego poradzić i parzyć mięsko w zwykłym garnku, ale z szynkowarem jest po prostu wygodniej. Tak nawiasem mówiąc, to wyroby parzone to dobra alternatywa dla mięs wędzonych – są zdrowsze i nie potrzebujemy wędzarni ; ) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piękny opis,wszystko zawarte co potrzeba i fajna reklama szynkowara :| prawdą jest,że to rewelacyjny sprzęt bez którego już trudno mi się obejść :}

      Usuń