Najważniejsze są zdrowe i jędrne ogórki,najlepiej jeśli macie swoje jak ja lub kupujecie od kogoś sprawdzonego,zaufanego.Druga sprawa to nieuszkodzone słoiki,dobre,niezardzewiałe zakrętki.Trzecie to przepis,po który zapraszam do mnie.
Składniki:
- ogórki(dowolna ilość)
- czosnek
- korzeń chrzanu
- koperek
- liście z wiśni,porzeczki
- 1 l wody
- łyżka soli kamiennej
Zagotować wodę z solą i przygotowane ogórki zalać zalewą chłodną lub gorącą.Tutaj wszystko zależy od naszej woli.Jedna i druga technika dozwolona.Jeśli macie przefiltrowaną wodę lub źródlaną nie musicie wcale zagotowywać zalewy.Ogórki muszą być przykryte wodą w całości.Słoiki i zakrętki dokładnie wytrzeć i dobrze zakręcić.Odstawić na parę dni do ukiszenia,po paru dniach można je wynieść do spiżarki lub piwnicy.
Robię podobnie, tylko nie dodaję liści wiśni, bo moim zdaniem są nie potrzebne. Mówią, że liście powodują, że ogórki pozostają twarde, a prawdą jest, że powoduje to chrzan, o czym się przekonuję co roku, tak już od trzydziestu lat.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wyrażenie swojego zdania.Każdy komentarz to dla mnie wielka radość.My dodajemy liść wiśni lub czarnej porzeczki gdyż to tradycja rodzinna.Staram się ją pielęgnować,tak robiła moja babcia,tak robi mama.Ogóreczki są przepyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Też tak robię tradycyjnie
UsuńA ja robie te z liścmi wiśni czasami daję liśc czarnej porzeczki,winogron albo dębu i wtedy karzdy słoik ogurków jest inny pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł,zrobię pewnie jeszcze parę słoiczków więc spróbuję z winogronem,dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż tak robie a dodatkowo dodaje malutki kaałeczek papryczki chili :-)
OdpowiedzUsuńSuper,bardzo się cieszę i dziękuję za każdy komentarz
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze liśc laurowy, ziele angielskie i liść dębu. Zalewam roztworem zimnej wody z solą. Wychodzą super chrupiące i bardzo dobrze się trzymają cała zimę.
OdpowiedzUsuńJa zalewam woda z kranu nie gotujewody i dobrze się trzymaja
OdpowiedzUsuńTeż nie gotuję zalewam zimną wodą i są twarde i smaczne pozdrawiam
UsuńRobię je identycznie tak samo jak moja mama i są najlepsze
OdpowiedzUsuń