czwartek, 6 kwietnia 2017

SURÓWKA Z KALAREPKI I RZODKIEWEK

   Wiem,że uwielbiacie surówki dlatego dziś pomysł na koleją moją ulubioną -  chrupiącą i rewelacyjną w smaku. Najlepiej smakuje latem gdy mamy swoje ogórki i rzodkiewkę - nie mogłam się już jej oprzeć bo kocham kalarepkę - to ona na diecie dr Dąbrowskiej najbardziej mnie ratuje - super się ją chrupie :}. Swoją rzodkiewkę już powoli mam ( oczywiście w szklarni),jej ostry smak robi tutaj robotę.


Składniki:
  •  1 kalarepa
  • 5 rzodkiewek - takich większych
  • 2 ogórki gruntowe bądź 1 dłuższy
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • kiełki rzodkiewki
  • 1 łyżka śmietany
  • sól,pieprz
Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem z rzodkiewką,dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki - posolić,wymieszać i odstawić na 10 min. Po tym czasie odlać sok,połączyć go ze śmietaną oraz pieprzem. Do surówki dodać pokrojony szczypiorek oraz przygotowany sos ze śmietany i soku - dokładnie wymieszać. Wierzch surówki posypać kiełkami rzodkiewki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz