czwartek, 12 marca 2020

KROKIETY Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

    Krokiety z kapustą i gotowanym mięsem już się pojawiły. Teraz nadszedł czas na przepyszne krokiety z pieczoną piersią kurczaka z pieczarkami. Farsz jest tak smaczny,że radzę robić podwójną porcję,gdyż z tej wychodzi tylko 8 sztuk.


Ciasto naleśnikowe(ok 16 szt)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 3-4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
Jajka posolić,wymieszać z płynem.Cały czas mieszając,dodawać stopniowo mąkę.Ciasto możemy odstawić na 30 min,ale nie jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować cieniutko olejem i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone.

Farsz:

  • 35 dag pieczonej piersi z kurczaka
  • ok 15-20 dag pieczarek
  • 2 żółtka
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 1/4 szkl rosołu - bulionu
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól,pieprz
Pierś kurczaka posypać swoją ulubioną przyprawą ( u mnie staropolska do kurczaka i czerwona czubryca), polać niewielką ilością oleju i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na ok 15 min. 
Ostudzone mięso pokroić drobno.
Cebulę drobno pokrojoną w kostkę zeszklić na maśle,dodać pieczarki  drobno pokrojone - dusić do miękkości,dodać mięso,natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem,dosyć pikantnie. Na końcu roztrzepane żółtka i rosół.

Tak przygotowanym farszem smarować naleśniki . Krokiety obtoczyć w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz