piątek, 17 kwietnia 2020

CZTERY SMAKI Z MASĄ SEROWĄ

   Uwielbiam ciasta,które nie tylko dobrze smakują , lubię gdy przyciągają wzrok i można je jeść oczami. Cztery smaki ma w sobie to wszystko o czym wspominam.
   Powiecie,że jest pracochłonne,ale ono tylko tak wygląda. Robi się je bardzo szybko,a jeszcze szybciej znika ze stołu.
   Polecam,z pewnością będziecie zachwyceni.


Ciasto: ( blacha 20 x 30 cm )

  • 35 dag margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 9 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 9 łyżek oliwy 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 czerwony kisiel ( u mnie nie było nic)
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych 
Margarynę utrzeć z cukrem,dodając stopniowo żółtka,oliwę,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. 
Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej dodać kakao,do drugiej mak, do trzeciej kokos,do czwartej kisiel czerwony ( ja nie dodałam nic bo mam tylko jeden sprawdzony kisiel,który daje kolor...niestety nie miałam go w domu a nie chciałam jeździć po sklepach za jedną rzeczą). 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciasta.
Piec ok 40-45 min w 180 st.C .
Gdy ostygnie ciasto przekroić na 2 części. 

Masa serowa: 
  • 80 dag mielonego białego sera
  • ok 1 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
Masło roztopić,dodać ser wymieszany z cukrem i żółtkami.
Zagotować,stale mieszając. 
W mleku roztrzepać budynie i wlać do gorącej masy serowej,cały czas mieszając. Lekko zagotować.
Ciepłą masę wylać na jedną część upieczonego ciasta i przykryć drugą częścią. 
Wierzch posypać cukrem pudrem.


Ciasto pochodzi ze zbiorów s Anastazji. Jak zawsze wyszło pysznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz