poniedziałek, 25 stycznia 2021

ZRAZY Z KARKÓWKI Z MIĘSEM MIELONYM

  Dziś u mnie przepis na pyszne zrazy z karkówki . Owszem, dość pracochłonne,ale smak wszystko rekompensuje . 


Składniki : 

  • 6 kotletów z karkówki 
  • ok 400 g łopatki wieprzowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • mały słoiczek marynowanych pieczarek 
  • cebula 
  •  jajko 
  •  kajzerka 
  • sól,pieprz 
  • musztarda, majeranek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4-5 kulek ziela angielskiego 
  • 4 liście laurowe 
Mięso z łopatki zmielić. Kajzerkę namoczyć. 
 Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pieczarki osączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę razem z cebulą,dodać do zmielonego mięsa, odciśniętą kajzerkę. Wbić jajko,przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. 
Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić przez folię. Posypać solą,pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą i posypać majerankiem.  Na plastry karkówki położyć przyprawione mięso z warzywami,założyć boki do środka i ciasno zwinąć w roladki. Związać sznurkiem bądź spiąć wykałaczkami.
Obsmażyć na smalcu.
Roladki zalać wodą bądź rosołem ,tak by były one całkowicie przykryte. Dodać liść laurowy,ziele angielskie . Dusić pod przykryciem ,aż mięsko będzie miękkie tj ok 1,5 godz. Pod koniec roladki wyjąć, ściągnąć sznurek, sos zagęścić mąką i doprawić czosnkiem oraz solą,pieprzem i roztartym majerankiem. Gotować kilka minut z roladkami. 
Podawać można z kaszą gryczaną bądź kluskami śląskimi . 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz