Składniki:
- ok 1,20 kg wieprzowiny ( łopatka,karkówka,szynka)
- ok 300 g podgardla bądź boczku surowego
- ok 300 g wątróbki wieprzowej bądź drobiowej
- 2 cebule
- 2-3 jajka
- 1 czerstwa bułka
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki majeranku
- gałka muszkatołowa
- sól,pieprz, czerwona czubryca bądź czerwona papryka
W wywarze namoczyć bułkę,odcisnąć.
Wątróbkę umyć,oczyścić i osuszyć.Cebulę obrać,pokroić w kostkę.Wsypać na rozgrzany na patelni olej,zeszklić.Włożyć wątróbkę,podsmażyć.Wystudzić.
Mięso wraz z wątróbką,cebulą i bułką dwukrotnie zmielić.Dodać jajka,dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku gałką muszkatołową,czosnkiem,majerankiem,czubrycą oraz solą i pieprzem.
Jeśli masa mięsna jest zbyt sucha można dodać trochę wywaru z gotowanego mięsa ( ok 1/2 szkl).
Masę przełożyć do słoików,lekko ubijając.Zostawić wolne miejsce ok 2 cm od brzegu.Pasteryzować 1 godzinę,zostawić w garnku do wystygnięcia.
Pasztet można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce.
Polecam Wam pasteryzację dnia następnego 40 minut co wydłuży czas trwałości do 4-6 miesięcy( także przechowywać w lodówce).
Gotowanie dnia 3 jeszcze 30 min nie wymaga chłodzenia.
Zawsze pasteryzuję takie słoiczki 3 dni,gdyż często mąż zabiera je w trasę.Mam pewność,że je zdrowo i smacznie. Z pomidorkiem bądź ogórkiem kiszonym to rewelacyjna kanapka nawet w podróży.
Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńO to właśnie chodzi :} ogromnie się cieszę i bardzo dziękuję :}
Usuń