poniedziałek, 30 marca 2015

KOSZYCZKI WIELKANOCNE

  Dawno mnie tutaj nie było,ale jakoś nie mam czasu na eksperymenty w kuchni.Święta zbliżają się wielkimi krokami,trwa akcja porządkowania domku.Mężuś pojechał w trasę wiec nie mam zbytnio komu dogadzać.
  Od dawna oglądałam te wspaniałe drożdżowe koszyczki,musiałam je wykonać.Na facebooku Słodka Babeczka utworzyła wydarzenie:pieczenie drożdżowych koszyczków.Nie mogło mnie tam zabraknąć.Przepis na ciasto drożdżowe i sposób wykonania oczywiście http://babeczka.zuzka.pl/2011/04/koszyczki-drozdzowe/. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to serdecznie zapraszam bo naprawdę warto.To wspaniała ozdoba stołu,ciasto jest rewelacyjne,świetnie się na nim pracuje.
Składniki na 2 koszyczki:
  •  4szkl mąki pszennej
  • 25dag świeżych drożdży
  • 1szkl mleka(lub odrobina więcej,ciasto ma być elastyczne)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4szkl cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
Do miski wsypać mąkę wymieszaną z solą.Zrobić dołek,wsypać cukier,rozkruszone drożdże i zalać połową ciepłego mleka(nie gorące). Zawartość dołka zasypać częścią mąki,by powstała gęsta śmietana.Zostawić do wyrośnięcia na ok 20min.Po wyrośnięciu dodać jajko,olej,resztę mleka i wyrobić na gładkie ciasto.Gdy się klei zbyt mocno podsypać mąką i zostawić na ok 2 godz by podwoiło swoją objętość.

Do przygotowania koszyczka najlepsza jest miska o średnicy ok 20cm.Sama wykorzystałam jedną większą drugą mniejszą.Może to być żaroodporna lub metalowa.
Zewnętrzną stronę miski wyłożyć folią aluminiową i posmarować tłuszczem.Miskę odwrócić do góry nogami.Z ciasta formować wałeczki a następnie układać je na misce.Mi było łatwiej rozwałkować ciasto na placek i nożykiem do pizzy kroiłam 1,5cm paski,które następnie lekko zrolowałam.Wałeczki przeplatać na przemian (jeden wałeczek na górze,drugi przeplatać dołem i tak dookoła miski) .Uformowany koszyczek lekko docisnąć do miski i posmarować roztrzepanym jajkiem.



Piec w 180 st ok 25-30 min,wszystko zależy od piekarnika.

Następnie uformować 3 wałeczki,z których zaplatamy warkocz.Tak powstanie rączka do koszyczka,którą pieczemy również na misce odwróconej do góry dnem,położonej na środku i posmarowanej jajkiem.Pieczemy w tej samej temperaturze ok 15 min.Rączkę do koszyczka łączymy za pomocą wykałaczek.
Mam nadzieję,ze moje koszyczki zachęcą Was do upieczenia takich samych,może nawet ładniejszych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz