Gdy przychodzi sobota pojawia się w domu coś słodkiego. Tym razem miało nic nie być a wyszło jak wyszło...znowu jest.Pyszne ciasto s Anastazji,kolejne które z czystym sumieniem mogę Wam serdecznie polecić. Pyszny kwaskowy mus śliwkowy oraz delikatny puch śmietany z kokosem - połączenie doskonałe i bardzo smaczne.Niestety pogoda dzisiaj nie sprzyja na robienie zdjęć,ja fotografem nie jestem...zdjęcia nie są rewelacyjne i długo zastanawiałam się czy w ogóle pisać przepis na to ciasto....zdecydowałam...nie może zabraknąć tak dobrego ciasta wśród moich przepisów
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl maki pszennej
- 1 płaska łyżeczka pr do pieczenia
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka.Następnie przesianą mąkę zmieszaną z pr do pieczenia i lekko wymieszać.Piec ok 30 min w 180stC.
Mus śliwkowy:
- 2 kg śliwek
- ok 2 łyżki cukru
- 2 galaretki czerwone( u mnie wiśniowe)
Śliwki oczyścić i usunąć pestki.Dodać odrobinę wody i gotować pod przykryciem.Pod koniec gotowania odkryć do wyparowania wody.Następnie całość zmiksować.Dosłodzić do smaku,dodać suche galaretki i chwilę gotować,ciągle mieszając aż się rozpuści żelatyna.
Krem śmietankowy:
- 2/3 l śmietany kremówki
- 10 dag wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i ostudzić.Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puch.Dodać żelatynę-by nie zrobiły się grudki należy dodać do niej trochę śmietany,wymieszać a następnie całość wlać do ubitej śmietany.delikatnie wymieszać dodając połowę wiórków kokosowych.
Dodatek:
- 25-30 dag okrągłych biszkoptów
Złożenie ciasta:
Biszkopt - rozprowadzić mus śliwkowy - ułożyć okrągłe biszkopty - krem śmietankowy - wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi
Chętnie zjadłabym kawałeczek;) nie jeden:))
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym kawałeczek;) nie jeden:))
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze,że ciasto jest tak pyszne,że na jednym kawałku ciężko poprzestać.Dobrze,że goście byli to mniej zostało
OdpowiedzUsuń