Karkówka w sosie pomidorowym jest doskonała zarówno na niedzielny obiad jak również na specjalne okazje.Podana z duszoną marchewką doskonale z nią współgra.Karkówka jest dosyć pikantna więc marchewka równoważy smaki.Doskonały duet.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- cebula
- czosnek,przyprawa do karczku,sól,pieprz
Sos:
- 2 szkl wody
- 1 łyżeczka białego i czarnego pieprzu
- ok 1 łyżeczka soli
- łyżeczka ostrej papryki
- 3 ząbki czosnku
- mały słoik koncentratu pomidorowego
Mięso pokroić w plastry ok 1 cm,przyprawić czosnkiem,solą,pieprzem i przyprawą do karkówki.Zostawić najlepiej kilka godzin w lodówce,po tym czasie obsmażyć je na patelni z obu stron.Mięso przełożyć do brytfanki lub do większego garnka,patelni....w zależności gdzie będziemy mięsko dalej dusić.U mnie tym razem na gazie,ale doskonale sprawdza się również piekarnik.Na przełożonym mięsie poukładać pokrojoną w plastry cebulę,po 1 - 2 plastry w zależności od jej wielkości.Składniki na sos połączyć i zagotować.Karkówkę polać sosem,wstawić do piekarnika lub na gaz i dusić do miękkości ok 50 min.W piekarniku w 200 st C,natomiast na gazie na mniejszym ogniu pod przykryciem.
Fajny patent, dzięki!
OdpowiedzUsuńNie ma za co.Karkówka jest naprawdę smaczna,mam nadzieję,że u Ciebie również będzie to jedno z ulubionych dań
OdpowiedzUsuń