czwartek, 24 września 2015

KARKÓWKA W SOSIE POMIDOROWYM

  Karkówka w sosie pomidorowym jest doskonała zarówno na niedzielny obiad jak również na specjalne okazje.Podana z duszoną marchewką doskonale z nią współgra.Karkówka jest dosyć pikantna więc marchewka równoważy smaki.Doskonały duet.
Składniki:
  •  1 kg karkówki
  • cebula
  • czosnek,przyprawa do karczku,sól,pieprz 
 Sos:
  • 2 szkl wody
  •  1 łyżeczka białego i czarnego pieprzu
  • ok 1 łyżeczka soli
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
Mięso pokroić w plastry ok 1 cm,przyprawić czosnkiem,solą,pieprzem i przyprawą do karkówki.Zostawić najlepiej kilka godzin w lodówce,po tym czasie obsmażyć je na patelni z obu stron.Mięso przełożyć do brytfanki lub do większego garnka,patelni....w zależności gdzie będziemy mięsko dalej dusić.U mnie tym razem na gazie,ale doskonale sprawdza się również piekarnik.Na przełożonym mięsie poukładać pokrojoną w plastry cebulę,po 1 - 2 plastry w zależności od jej wielkości.Składniki na sos połączyć i zagotować.Karkówkę polać sosem,wstawić do piekarnika lub na gaz i dusić do miękkości ok 50 min.W piekarniku w 200 st C,natomiast na gazie na mniejszym ogniu pod przykryciem.


2 komentarze:

  1. Nie ma za co.Karkówka jest naprawdę smaczna,mam nadzieję,że u Ciebie również będzie to jedno z ulubionych dań

    OdpowiedzUsuń