Udało mi się kupić ładne papryczki chili,z czego jestem zadowolona.Większość poszła do suszenia na płatki chili,ale postanowiłam trochę zamknąć w słoiku.Doskonałe na przekąskę,do nadziewania - pyszne i aromatyczne.Serdecznie polecam ten przepis,warto mieć parę słoiczków takiej papryki.Przepis znaleziony
https://sweetandchili.wordpress.com/tag/suszenie-papryki-chili/
Składniki:
- 1kg papryczek chili
- 1 litr oleju
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- czosnek
- cukier,sól
- bazylia
Do przygotowywania papryczek musimy założyć rękawiczki.Papryczki dokładnie umyć,odciąć czapeczki i powyciągać gniazda nasienne.Nasionka z papryczki wrzucić do osobnej miski,przydarzą się jeszcze.Do umytych słoiczków powkładać oczyszczone papryczki,po jednym ząbku czosnku,pół łyżeczki soli,szczyptę cukru,pół łyżeczki bazylii oraz nasionka.
W garnuszku mocno zagrzać olej z oliwą,następnie zalewać nią papryczki,zostawiając ok 2cm wolnej przestrzeni od wieczka. Zalewane papryczki taką oliwą powinny wydawać dźwięk smażenia.Tak przygotowane słoiczki zakręcić mocno i odwrócić do góry dnem.Trzymać w ciemnym miejscu,po ok 2 tyg są gotowe do konsumpcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz