Taką zupę robię w w większej ilości,zamykam w słoikach i mąż zabiera w trasę.Wybredny z niego człowiek i czasami już nie mam pomysłu co mu przygotować by zjadł ze smakiem....tej zupki dawno mu nie robiłam wiec smakowała mu bardzo.Polecam serdecznie mój przepis.
Składniki na pulpety:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego bądź drobiowego
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii bądź suszonej
- sól,pieprz
- 1 l rosołu bądź bulionu
- 2 puszki pomidorów całych bądź siekanych bez skórki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól,pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz ziołowy
Cebulę obrać,drobno posiekać i zeszklić na oliwie.Zmielone mięso wymieszać z cebulą,natką pietruszki oraz przyprawami.Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Podgrzać bulion bądź rosół.Cebulę obrać,posiekać i zeszklić na oliwie.Dodać ją do rosołu. razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pomidorami i koncentratem pomidorowym - doprowadzić do wrzenia,gotować ok 15 min.
Do zupy włożyć pulpety,przykryć i gotować ok 10 min od wypłynięcia na wierzch.
Pulpety odcedzamy.
Zupę miksujemy na gładki krem,dodajemy przyprawy tj pieprz,pieprz ziołowy,paprykę ostrą i słodką,zioła prowansalskie,bazylię suszoną - ewentualnie ząbek czosnku .
Ponownie wkładamy pulpety i na wolnym ogniu chwilkę gotujemy aż zupa przejdzie przyprawami a pulpety się zagrzeją.
Przed podaniem posypać świeżą posiekaną bazylią.
Fajny pomysł, takiej jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :} zachęcam więc bo zupka smaczna i treściwa :}
UsuńObecnie ulubiona zupa moich dzieci. Dziękuję za inspirację! Najbardziej lubimy z prawdziwych pomidorów! Dzisiaj pierwsza w sezonie. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się,że mogę kogoś zainspirować 😍 w sezonie również korzystam z pomidorów świeżych 😀
Usuń