Składniki:
- 2 cukinie
- 50 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 1,5 pomidora
- opakowanie mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz
- bazylia
Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażyć z cebulką,po ok 10 min dodać wydrążony środek z cukinii - smażyć do wyparowania wody.Pomidora sparzyć,ściągnąć skórę,pokroić w kostkę i dodać do farszu - smażyć jeszcze 5 minut.Pod koniec przyprawić solą,pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Tak przygotowanym farszem napełnić łódki cukinii i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec ok 30 min.Pod koniec pieczenia posypać mozzarellą i suszoną bazylią - zapiekać do rozpuszczenia sera.
Ja serwuję z mięsem mielonym ;)
OdpowiedzUsuńMy też z mięskiem lubimy i pewnie kiedyś pojawi się moja wersja,ale z pieczarkami też bardzo smaczna :}
Usuń