piątek, 21 lipca 2017

CUKINIA FASZEROWANA PIECZARKAMI Z MOZZARELLĄ

      Cukinię faszerować można na wiele sposobów i zawsze wychodzi pyszna. Dziś propozycja na piątkowy obiad bądź kolacje,idealna dla osób,które nie jedzą mięsa...Zachęcam Was do zrobienia, z pewnością nie pożałujecie.






Składniki:

  • 2 cukinie
  • 50 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1,5 pomidora
  • opakowanie mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • bazylia
Cukinię umyć,przekroić wzdłuż i wydrążyć pestki łyżeczką.Posypać delikatnie solą.
Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażyć z cebulką,po ok 10 min dodać wydrążony środek z cukinii - smażyć do wyparowania wody.Pomidora sparzyć,ściągnąć skórę,pokroić w kostkę i dodać do farszu - smażyć jeszcze 5 minut.Pod koniec przyprawić solą,pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Tak przygotowanym farszem napełnić łódki cukinii i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec ok 30 min.Pod koniec pieczenia posypać mozzarellą i suszoną bazylią - zapiekać do rozpuszczenia sera.


2 komentarze:

  1. Ja serwuję z mięsem mielonym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też z mięskiem lubimy i pewnie kiedyś pojawi się moja wersja,ale z pieczarkami też bardzo smaczna :}

      Usuń