czwartek, 23 listopada 2017

PASZTET GRYCZANY Z MIĘSEM MIELONYM

   Moja dzisiejsza propozycja jest dla miłośników kaszy gryczanej. Smaczny pasztet z mięsa,kaszy gryczanej i pieczarek - ciekawe połączenie składników prawda!? Zachęcam Was do zrobienia tego pasztetu - z pomidorkiem smakuje wyśmienicie.


Składniki:
  •  1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 20 dag pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • sól,pieprz
  • czubryca czerwona
Kaszę gryczaną ugotować na sypko.
Mięso mielone zmielić w maszynce do mięsa.
Cebule pokroić w drobną kostkę,zeszklić na maśle klarowanym. Dodać pokrojone w plasterki i oczyszczone pieczarki i całość chwilę poddusić.
Zmielone mięso wymieszać z ugotowaną kaszą,dodać podsmażone pieczarki z cebulą - doprawić do smaku solą,pieprzem oraz czubrycą czerwoną,dodać jajka - wymieszać.
Przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Wyrównać powierzchnię.
Piec w 180st.C ok 50 - 55 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz