Boczek rolowany to kolejna moja propozycja - pyszna,aromatyczna wędlina,mniam - uwielbiam.
Składniki:
- 1,80 kg surowego boczku bez skóry
- mała główka czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 2 czubate łyżki majeranku
- papryka słodka bądź ostra
- olej
Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę,połączyć razem z solą - wymieszać.
Musztardy ze sobą połączyć.
Suchy boczek nasmarować z jednej strony roztartym czosnkiem,połową musztardy,posypać papryką oraz 1 łyżką majeranku.Drugą stronę traktujemy tak samo.Polewamy niewielką ilością oleju , wkładamy do jakiegoś naczynia,odstawiamy na 24h do lodówki.
Po odpowiednim czasie wyciągamy boczek i zwijamy ciasno w roladę,obwiązujemy szpagatem bądź inną mocną nitką.
Piekarnik rozgrzać do 180st.C. Zwinięty boczek wkładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy ok 1,5 godz.
Upieczony boczek zostawiamy w rękawie do pieczenia,aż wystygnie,następnie wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz