Ciasto ( ok 40-45 sztuk):
- 300 g mąki + ok 50 g do podsypania
- kostka masła
- 1 jajko
- 100 g gęstej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g mięsa,najlepsza łopatka bądź karkówka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz
- czerwona czubryca
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- warzywa na bulion
- 1 jajko
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle.
Gdy mięso wystygnie przekręcić przez maszynkę razem z przesmażoną cebulką. Następnie do mięsnej masy wlać tyle bulionu ( z gotowanego mięsa) by farsz nie był suchy - masa powinna być jednolita i dobrze zbita. Doprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem,czubrycą oraz sosem sojowym.Masa musi być dosyć wyrazista w smaku.
Ciasto: 300 g przesianej mąki wysypać na stolnicę,dodać pokrojone w małe kawałki masło oraz jajko,sól i śmietanę - wyrobić na jednolitą masę,by nie było plamek z masła czy śmietany.Jeśli ciasto będzie kleiste dosypać trochę mąki - ciasto ma być miękkie i sprężyste ale nie lepkie.
Gotowe ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i wzdłuż dłuższego boku układać mięsną masę. Ciasto zawinąć raz tak by masa mięsna była w środku. Tak powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na ok 2 cm kawałki. Gotowe paszteciki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.Postępujemy tak,aż do wyczerpania ciasta.
Paszteciki wyłożone na blasze posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku ok 25-30 min w 180 st.C.
Paszteciki wyglądają bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😀 są naprawdę smaczne 😀
Usuń