Od trzech tygodni przerabiam śliwki i końca nie widać. Głównie robię zwykłe powidła,których ciągle za mało. Dziś jednak polecam Wam małą odmianę - powidła z orzechami i kakao.
Składniki:
- 2 1/2 kg śliwek wegierek
- 1/2 kg cukru ( nawet mniej )
- cukier waniliowy
- 20 dag orzechów włoskich mielonych
- 15- 20 dag kakao
Umyte i wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier ( ilość wg własnych upodobań) i smażyć przez ok 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy,orzechy zmielone oraz kakao. Powidła smażyć jeszcze ok 10 min. Gorące przełożyć do czystych słoików , dobrze zakręcić i pasteryzować 15 min.
Z tej ilości wychodzi 5-6 słoiczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz