Przychodzę dziś z pysznym przepisem na kurczaka z warzywami. Z pewnością Wam posmakuje. Danie doskonałe zarówno na obiad jak i na kolację - zajadam się bez obaw,że wejdzie mi w boczki.
Składniki:
- ok 250 g piersi z kurczaka
- mała cukinia
- 1 marchew
- duży por
- mała pietruszka
- puszka pomidorów bądź własny przecier pomidorowy
- 2 ząbki czosnku
- czubryca czerwona
- tymianek
- sól,pieprz
Mięso pokroić w paski,warzywa obrać obieraczką do warzyw w paski.
Mięso posolić,posypać pieprzem oraz czubrycą,wymieszać by przyprawy się równomiernie rozeszły.Pierś kurczaka podsmażyć na patelni w niewielkiej ilości oleju,dodać pokrojonego w paski pora. Gdy mięso się zrumieni dodać pozostałe warzywa i obsmażyć ok 4-5 min.
Danie doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Dodać pomidory z puszki i całość dokładnie wymieszać. Gdy sos zacznie wrzeć danie jest gotowe.
Warzywa mają być takie al dente. Rozgotowane tracą już swój smak.
Całość można podać z brązowym ryżem,jednak ja zdecydowanie uwielbiam same warzywa z piersią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz