Tłusty czwartek coraz bliżej więc podaję Wam idealny przepis na oponki drożdżowe. To ciasto wychodzi rewelacyjne,super się z nim pracuje. Polecam Wam wykrawać grubsze kółka wtedy oponki wyjdą super puchate. U mnie wyszły ciut za cienkie.
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 6 dag drożdży
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki mleka
- kieliszek spirytusu
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotować rozczyn : drożdże pokruszyć w 1/3 szklanki ciepłego mleka,dodać 4 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru - wymieszać na jednolitą masę. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do pozostałej mąki dodać żółtka ,cukier i sól. Dodać wyrośnięty rozczyn i dokładnie wyrobić ciasto,pod koniec wlać resztę mleka oraz roztopione i przestudzone masło oraz 1/2 kieliszka spirytusu.
Wyrobić na jednolitą, gładką masę do czasu ,aż ciasto będzie odchodziło od misy robota bądź ręki. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 1-1,5 cm i wykrawać kółka. W każdym kółku na środku wykroić nieduży otwór i pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
Na rozgrzany tłuszcz ( z dodatkiem pozostałego spirytusu ) kłaść wierzchnią stroną do tłuszczu wyrośnięte krążki i smażyć ok 1 min z każdej strony. Najlepsza temperatura to 175 st.
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz