poniedziałek, 15 marca 2021

ZUPA CHRZANOWA

    Zupa chrzanowa to świąteczna propozycja zamiast żurku czy barszczu . Lubię ją podawać z posiekanym szczypiorkiem . Jest dużo prostsza, bo nie trzeba dodawać zakwasu. Robi się ją błyskawicznie. 

Składniki:

  • 1 i 3/4 l bulionu drobiowego ( u mnie rosół)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 białe kiełbasy
  • 4 ziemniaki 
  • 1 cebula
  • 5-6 łyżek chrzanu 
  • 3 - 4 ząbki czosnku 
  • 3 liście laurowe
  • sól,pieprz 
  • majeranek 
  • 1 łyżka masła 
  • jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek 
  • ewentualnie 1/2 szklanki śmietany kremówki 
Na patelni rozgrzewamy masło. Cebulę pokroić w kostkę a  boczek w paseczki. Razem zeszklić na tłuszczu. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć do zrumienienia.
W garnku zagotować bulion, dodać  podsmażony boczek z cebulą, białe kiełbasy, liść laurowy, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz majeranek. 
Całość gotować ok 20 min,aż ziemniaki będą miękkie. Z zupy wyjąć białą kiełbasą, pokroić ją w plasterki i wrzucić spowrotem do zupy. 
Zupkę doprawić solą,pieprzem, dodać chrzan. 
Jeśli lubicie możecie też dodać śmietanę kremówkę . Osobiście tego nie robię, zupka jest wtedy mniej kaloryczna , bardziej wyrazista. 
Podaję ją z posiekanym szczypiorkiem i jajkiem 😍



Smacznego 😀🤩
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz