Zupa chrzanowa to świąteczna propozycja zamiast żurku czy barszczu . Lubię ją podawać z posiekanym szczypiorkiem . Jest dużo prostsza, bo nie trzeba dodawać zakwasu. Robi się ją błyskawicznie.
Składniki:- 1 i 3/4 l bulionu drobiowego ( u mnie rosół)
- 200 g wędzonego boczku
- 3 białe kiełbasy
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 5-6 łyżek chrzanu
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- sól,pieprz
- majeranek
- 1 łyżka masła
- jajka ugotowane na twardo
- szczypiorek
- ewentualnie 1/2 szklanki śmietany kremówki
Na patelni rozgrzewamy masło. Cebulę pokroić w kostkę a boczek w paseczki. Razem zeszklić na tłuszczu. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć do zrumienienia.
W garnku zagotować bulion, dodać podsmażony boczek z cebulą, białe kiełbasy, liść laurowy, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz majeranek.
Całość gotować ok 20 min,aż ziemniaki będą miękkie. Z zupy wyjąć białą kiełbasą, pokroić ją w plasterki i wrzucić spowrotem do zupy.
Zupkę doprawić solą,pieprzem, dodać chrzan.
Jeśli lubicie możecie też dodać śmietanę kremówkę . Osobiście tego nie robię, zupka jest wtedy mniej kaloryczna , bardziej wyrazista.
Podaję ją z posiekanym szczypiorkiem i jajkiem 😍
Smacznego 😀🤩
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz