piątek, 3 lutego 2017

RÓŻE KARNAWAŁOWE

   Pyszne,chrupiące i efektowne róże karnawałowe - doskonałe na karnawał oraz tłusty czwartek.Na górze ozdobione czerwoną marmoladą,konfiturą i oprószone cukrem pudrem Ciasto do ich wykonania robi się w taki sam sposób jak na faworki. Uwielbiam je.
   Tym razem polecam ciasto z piwem,to moje drugie ulubione,zaraz po tych :

http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/01/chrustfaworki.html



Składniki:
  •  3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki piwa
 Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić na gładkie,elastyczne ciasto. Wybijać wałkiem ok 10 min wtedy uzyskamy piękne duże bąble oraz bardzo kruche faworki bądź róże. Ciasto zazwyczaj dzielę na mniejsze kawałki. Jedną część rozwałkować na cienki placek ( resztę ciasta owinąć ściereczką by nie wyschło) jak na makaron.
Na jedną różę potrzebne są 3 krążki różnej średnicy,każdy z nich musi być mniejszy ok 1-1,5 cm. Na kółkach zrobić po cztery nacięcia po bokach,uważając by ich nie przeciąć. Na duże krążki ułożyć kolejne średnie i małe - docisnąć palcem na środku,najlepiej zlepić na środku białkiem.
Róże smażymy  krążkami do dołu,gdy się zarumienią odwracamy na drugą stronę. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku,lekko ostudzić,oprószyć cukrem pudem i górę udekorować wisienką bądź czerwoną konfiturą,dżemem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz