Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt piec w 180 st.C przez ok 30 min. Po upieczeniu przekroić na pół.
Można również upiec dwa oddzielne biszkopty.
Masa serowa:
- 1/2 kg sera białego zmielonego
- 5 łyżek cukru pudru
- 1/2 l śmietany kremówki
- 1 śmietana Śnieżka
- 2 galaretki cytrynowe
Ser utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru,dodając połowę tężejącej galaretki.
Śmietanę kremówkę ubić ze "Śnieżką",dodać 1 łyżkę cukru pudru, na końcu zaś pozostałą część tężejącej galaretki.Ubitą śmietanę połączyć z serem - wymieszać delikatnie.
Kokos smażony:
- 10 dag wiórków kokosowych
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- słoik dżemu
Biszkopt - masa serowa - biszkopt posmarowany dżemem - kokos smażony
Ciasto oczywiście na dużą blachę gdyż wychodzi dostatecznie wysokie. S.Anastazja w przepisie podała by użyć jasnego dżemu,ale uważam,że ciemniejszy dżem nadał temu ciastu trochę lepszego wyglądu i smaku - użyłam dżemu wiśniowego,porzeczkowy też będzie ok. Biszkopty zawsze nasączam jakimś ponczem - czy to z alkoholem czy nie,ale nasączam,gdyż nie lubię suchych ciast.
Upiekłam to ciasto na komunię i pojechało do ludzi.Dzisiaj piekę dla nas, zobaczymy jak smakuje, wygląda bardzo apetycznie... dzięki za przepis... pozdrawiam ☺
OdpowiedzUsuńCieszę się,że mój przepis się przydaje to dla mnie największa radość i daje motywacje do dalszego prowadzenia bloga :}
UsuńJuz mam ochote piec ale poczekam i upieke na swieta wyglada przesmacznie krystyna
OdpowiedzUsuń