środa, 18 kwietnia 2018

SAŁATKA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI

   Lekka i smaczna sałatka z jajeczkami przepiórczymi i tuńczykiem - doskonała zarówno na obiad jak i śniadanie. Polecam, wyszła pyszna.


Składniki :

  • 10 jajek przepiórczych 
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • spora garść mieszanki sałat 
  • puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • kilka oliwek zielonych bądź czarnych 
Sos winegret:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek ( ewentualnie olej roślinny)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól i pieprz 
Jajeczka przepiórcze ugotować na twardo. Gotujemy je jedynie 4-5 minut. Najlepiej włożyć je do zimnej i dość mocno osolonej wody,by łatwiej usunąć skorupki. 
Ugotowane jajka przeciąć na pół.
Pomidorki koktajlowe umyć,osuszyć i przeciąć na pół.
Tuńczyka osaczyć z zalewy.
Oliwki pokroić na plasterki.
Wszystkie składniki sałatki ułożyć na talerzu.
Składniki na sos dokładnie ze sobą połączyć i skropić sałatkę, posypać świeżo zmielonym pieprzem.



4 komentarze:

  1. wygląda pięknie ;) koniecznie muszę wypróbować z tuńczykiem princes

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😍 sałatka smaczna więc zachęcam do skorzystania z przepisu

      Usuń
  2. z pewnością spróbuję :) wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń