Składniki :
- 10 jajek przepiórczych
- kilka pomidorków koktajlowych
- spora garść mieszanki sałat
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- kilka oliwek zielonych bądź czarnych
Sos winegret:
- 4 łyżki oliwy z oliwek ( ewentualnie olej roślinny)
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
Jajeczka przepiórcze ugotować na twardo. Gotujemy je jedynie 4-5 minut. Najlepiej włożyć je do zimnej i dość mocno osolonej wody,by łatwiej usunąć skorupki.
Ugotowane jajka przeciąć na pół.
Pomidorki koktajlowe umyć,osuszyć i przeciąć na pół.
Tuńczyka osaczyć z zalewy.
Oliwki pokroić na plasterki.
Wszystkie składniki sałatki ułożyć na talerzu.
Składniki na sos dokładnie ze sobą połączyć i skropić sałatkę, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
wygląda pięknie ;) koniecznie muszę wypróbować z tuńczykiem princes
OdpowiedzUsuńDziękuję 😍 sałatka smaczna więc zachęcam do skorzystania z przepisu
Usuńz pewnością spróbuję :) wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się ciesze 😍
Usuń