poniedziałek, 23 kwietnia 2018

PIECZONA NOGA Z INDYKA

   Uwielbiam indyka , to smaczne i wartościowe mięsko. Dziś przepis na pieczoną nogę w pysznej marynacie z dodatkiem warzyw.


Marynata:

  • noga z indyka
  • 6-7 ząbków czosnku 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do indyka
  • 1 czubata łyżka majeranku 
  • 3-4 łyżki oleju
Składniki marynaty ze sobą połączyć i nasmarować umyte, suche mięsko. Odstawić na noc do lodówki.

Pozostałe składniki:
  • 2-3 cebule pokrojone w piórka 
  • ok 300 - 400 g pieczarek
  • 1 papryka
Cebulkę pokroić w piórka,paprykę w paseczki a oczyszczone pieczarki dać w całości jeśli są małe - jeśli są większe można przeciąć na pół.

Do żaroodpornego naczynia wyłożyć warzywa, położyć zamarynowane mięsko i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Mięsko pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny do 2 godzin. Pod koniec możemy otworzyć pokrywkę jeśli chcemy zrumienioną skórkę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz