Marynata:
- noga z indyka
- 6-7 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy do indyka
- 1 czubata łyżka majeranku
- 3-4 łyżki oleju
Składniki marynaty ze sobą połączyć i nasmarować umyte, suche mięsko. Odstawić na noc do lodówki.
Pozostałe składniki:
- 2-3 cebule pokrojone w piórka
- ok 300 - 400 g pieczarek
- 1 papryka
Cebulkę pokroić w piórka,paprykę w paseczki a oczyszczone pieczarki dać w całości jeśli są małe - jeśli są większe można przeciąć na pół.
Do żaroodpornego naczynia wyłożyć warzywa, położyć zamarynowane mięsko i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Mięsko pieczemy pod przykryciem ok 1,5 godziny do 2 godzin. Pod koniec możemy otworzyć pokrywkę jeśli chcemy zrumienioną skórkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz