piątek, 27 kwietnia 2018

ANANASEK CYTRYNOWY

    Dawno nie było ciasta więc się postarałam i jest. Ciasto,w którym skrywa się mnóstwo smaków - delikatny biszkopt na białkach z makiem i kokosem, pyszna masa, ananas,delicje i wszystko oblane galaretką. Zapraszam bo wyszło smacznie.
    Użyłam foremki o wymiarach 20 x 30 cm.


Ciasto:

  • 5 białek 
  • 20 dag cukru
  • 20 dag maku sparzonego i zmielonego
  • 20 dag kokosu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • puszka ananasów
  • 2 paczki delicji ( malinowe)
  • 2 galaretki cytrynowe 
  • 2 galaretki czerwone ( malinowe)
  • 25 dag masła
  • 5 żółtek
  • budyń śmietankowy
  • 1/2 l mleka
Ciasto: białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier, mak,kokos oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 st.C ok 20 min.

Masa: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance wody. Galaretki czerwone rozpuścić według przepisu na opakowaniu. 
W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i budyń,resztę mleka zagotować - ugotować budyń.
Masło utrzeć,dodać przestudzony budyń oraz tężejącą cytrynową galaretkę.
Masę podzielić na dwie części. 

Przełożenie ciasta:

Ciasto - 1/2 masy - ułożyć ananasy - 1/2 masy - ułożyć delicje - zalać tężejącą czerwoną galaretką

Ciasto można nasączyć jakimś ponczem by nie było suche.
 Przepis s. Anastazji





4 komentarze:

  1. Napatrzeć się nie mogę i porywam do kawki tak smakowićie się prezentuje zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń